Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld

Grote bedrijven runnen de wereld. Ze hebben een grote invloed op economische trends die het leven van miljoenen mensen beïnvloeden en ze kunnen soms macht hebben op politiek en sociaal gebied. Bepaalde bedrijven kunnen zoveel bekendheid krijgen dat ze een begrip worden, dat ze permanent in de hoofden van mensen over de hele wereld worden geprikkeld. Maar zelfs binnen de zakenwereld zijn er bedrijven die naar de top stijgen, terwijl anderen aan de kant blijven staan. Een manier om het succes van een bedrijf te meten is door het berekenen van de beurswaarde, die de koers van het aandeel neemt en vermenigvuldigt met het totale aantal uitstaande aandelen. Hier zijn de top 10 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld.

10. Johnson & Johnson

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld


Johnson & Johnson is het eerste bedrijf op deze lijst dat met een marktwaarde van ongeveer 324,7 miljard dollar begint. De meest recente beurskoers sloot bij $123,16, wat samen met het dagelijkse handelsvolume van 12.009.046 aandelen goed is voor een relatief hoge beurswaarde. Dit Amerikaanse multinationale bedrijf bestaat al heel lang sinds de oprichting in 1886. Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling van medische hulpmiddelen en farmaceutische en consumptiegoederen. Deze enorme onderneming omvat zo’n 250 dochterondernemingen met activiteiten in zestig landen en producten die in meer dan 175 landen worden verkocht.

9. Visa

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
De volgende op de lijst grootste beursgenoteerde bedrijven is Visa, een andere Amerikaanse multinational, met het hoofdkantoor in Foster City, Californië. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de meeste elektronische geldtransacties over de hele wereld, meestal via de vele creditcards en debetkaarten van het merk Visa die in omloop zijn. Interessant genoeg geeft het bedrijf geen kaarten rechtstreeks aan zijn klanten uit, maar voorziet het financiële groepen van hun merkproducten om deze aan de klanten van de financiële instelling te distribueren. Het bedrijf heeft momenteel een beurswaarde van $347,1 miljard, met een aandelenprijs van $161,56 en een totaal handelsvolume van 14.919.505 aandelen.

  Top 10 Rijkste Atleten Ter Wereld

8. Tencent

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
Tencent is het volgende superbedrijf op deze lijst, maar in tegenstelling tot de vorige twee is het eerder gebaseerd op China dan op Amerika. Deze kolos van de zakenwereld omspant een absoluut groot aantal industrieën, van videogames tot sociale media. De diensten omvatten een sociaal netwerk, muziek, webportalen, e-commerce, mobiele games en internetdiensten, waarbij elk van de afzonderlijke branches tot de grootste en meest succesvolle ter wereld behoort in hun respectievelijke categorieën. Het beschikt momenteel over een beurswaarde van 360 miljard dollar met een aandelenprijs van 48,57 dollar.

7. Berkshire Hathaway

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
De volgende op de lijst van grootste bedrijven op basis van beurswaarde is de Amerikaanse conglomeraat holding Berkshire Hathaway. De merken die het bedrijf bezit zijn onder andere GEICO, Duracell, Dairy Queen en Fruit of the Loom. Het heeft ook aanzienlijk grote minderheidsbelangen in andere grote bedrijven zoals American Express en Apple. En dit bedrijf wordt gerund door de bekende en hoog aangeschreven investeerder Warren Buffett, wat de diverse financiële reputatie en zakelijke slagkracht van het bedrijf nog verder vergroot. Het heeft een huidige beurswaarde van 436,8 miljard dollar met een waarde van 268.126 dollar en een handelsvolume van 587 aandelen.

6. Facebook

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
Facebook is een tech gigant wiens reputatie eraan voorafgaat. Als een van ‘s werelds populairste sociale netwerksites is het zo’n kanjer dat er een volledige langspeelfilm is gemaakt over het ontstaan en de opkomst ervan. Buiten de belangrijkste social media focus biedt het andere producten en diensten aan zoals de Facebook Watch en Facebook Portal. Het heeft ook eerder bedrijven als Instagram, WhatsApp en Oculus overgenomen. Het is een van de Big Five technologiebedrijven – die allemaal op deze lijst staan – en heeft een marktwaarde van 446,9 miljard dollar.

  Top 10 Grootste Mediabedrijven Ter Wereld

5. Alibaba

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
Alibaba is een ander Chinees bedrijf dat langskomt om zijn plaats op deze lijst te verdienen. Deze multinational, die in 1999 werd opgericht, is gespecialiseerd in e-commerce, retail, internet en technologie. De portaalsites op het web maken het mogelijk om van consument naar consument, van business naar consument, en van business naar business te verkopen. Buiten dit, biedt het elektronische betalingsdiensten, shopping zoekmachines, cloud computing, en heeft een scala aan bedrijven die actief zijn in verschillende sectoren over de hele wereld. Het zit op dit moment stabiel op een marktwaarde van $505,9 miljard en een aandelenprijs van $188,59.

4. Alphabet

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
Alphabet is misschien wel beter bekend als het bedrijf dat verantwoordelijk is voor een van ‘s werelds grootste zoekmachines, Google. Het is oorspronkelijk ontstaan na een herstructurering van Google in 2015, waar het het moederbedrijf van Google en verschillende Google-dochterondernemingen werd. Nu staat het als ‘s werelds vierde grootste technologiebedrijf qua omzet en wordt het algemeen beschouwd als een van ‘s werelds meest waardevolle bedrijven, waardoor het in goed gezelschap op deze lijst staat. Het heeft momenteel een marktwaarde van 763,2 miljard dollar met een aandelenkoers van 1.110,26 dollar.

3. Amazon

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
Amazon volgt de algemene trend en komt binnen als een andere titaan van de technologie, net als de overige vermeldingen in deze lijst allemaal zijn. Dit wereldomspannende bedrijf is gevestigd in Seattle en heeft een indrukwekkende 750.000 mensen in dienst. Hoewel het vooral bekend is om zijn e-commerce activiteiten, heeft het ook een focus op gebieden als cloud computing, digitale streaming, en zelfs kunstmatige intelligentie. De opkomst van Amazon heeft een belangrijk domino-effect gehad op de traditionele detailhandel, omdat het de traditionele consumptiemethoden heeft verstoord. Met dit alles in het achterhoofd, komt het mooi binnen met een marktwaarde van $945,9 miljard.

  Top 10 Rijkste Landen Ter Wereld (2022)

2. Apple

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
Apple is het zoveelste technologiebedrijf, dat de titel van ‘s werelds grootste bedrijf op basis van marktwaarde. Dit bedrijf staat bekend als een toonaangevende leverancier van consumentenelektronica en computersoftware. Ook bekend is de oorspronkelijke oprichter, de absolute visionair Steve Jobs, die volgens sommigen verantwoordelijk was voor het leiden van het bedrijf naar de enorme omvang van succes. De diensten omvatten ook een verscheidenheid aan online aanbiedingen die beschikbaar zijn naast de standaard baksteen- en mortelwinkels. De aandelen worden momenteel verhandeld bij $247,74 met een beurswaarde van $1.084 miljard.

1. Microsoft

Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld
Op nummer 1 staat het grootste beursgenoteerde technologiebedrijf, Microsoft. Dit Amerikaans bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in Washington en hun verschillende producten zijn zo alomtegenwoordig dat ze bijna allemaal een begrip zijn geworden. Deze diensten omvatten computersoftware, consumentenelektronica en zelfs videogameconsoles – hoewel deze technisch gezien onder zijn hardware-paraplu vallen. Bill Gates is de zoveelste herkenbare naam die uit dit bedrijf naar voren komt, omdat hij alom bekend staat als de oprichter van Microsoft. Deze onderneming heeft op dit moment een beurswaarde van 1.138,6 miljard dollar.