Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Er is al heel wat inkt gevloeid over de kunstenaar Banksy. Hij zou geboren zijn in het jaar 1974 in Bristol, Engeland. De naam Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Niemand weet precies wat de echte naam van Banksy is, maar men vermoed dat zijn echte naam ‘Robert’ of ‘Robin Banks’, maar verder blijft het gissen naar wie Banksy nu werkelijk is.

Hoewel de identiteit van Banksy verhuld is, zijn de kunstwerken vaak van politieke en humoristische aard. De graffiti kunstwerken van Banksy zijn doorgaans een combinatie van graffiti met een kenmerkende sjabloontechniek.

De graffiti-artiest zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in Palestina en de Verenigde Staten. Je hoeft niet naar een museum te gaan om zijn werk te bewonderen. Veel van Banksy’s kunstwerken zijn te zien op straat, onder viaducten en op andere onverwachte plaatsen. Dit zijn de top 10 graffiti kunstwerken van Banksy.

10. Laugh Now But One Day We’ll Be In Charge

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Laugh Now kunstwerk door Banksy.

Banksy gebruikt regelmatig apen in zijn kunstwerken en het kunstwerk Laugh Now van Banksy is daar een bekend voorbeeld van. Het beeld van een vernederde aap met een bord om zijn lichaam doet denken aan de manier waarop mensen dieren uitbuiten. ‘Lach nu, maar op een dag hebben wij de leiding’.

9. Napalm

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Mickey Mouse en Ronald McDonald houden de handen vast van een slachtoffer van de Napalmbombardementen.

Het is een van de meest iconische foto’s ooit gemaakt. Het beeld van een huilend meisje dat wegloopt van een napalmbom. Banksy nam deze foto en gaf een andere wending. De kunstenaar heeft altijd kritiek geuit op de kapitalistische samenleving waarin we leven en de macht die grote bedrijven heeft. De vraag die Banksy met dit werk stelt is duidelijk. Zijn Mickey Mouse en Ronald McDonald de nieuwe napalmbommen van deze tijd?

  Top 10 Duurste Schilderijen

8. Central Park Kraampjesverkoop

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Banksy kunstwerken te koop in Central Park.

Het is welbekend dat kunstwerken van beroemde kunstenaars voor astronomisch hoge prijzen worden verkocht. Bij deze voorstelling van Banksy wordt de vreemde waardering voor kunst gebruikt. De kunstenaar huurde een man in om zijn werk in Central Park te verkopen. Voor slechts 60 dollar kon iedereen een origineel werk van Banksy aan de muur hangen. Bijna alle toeristen passeerden de stand, ervan uitgaande dat de schilderijen voor die prijs nep moesten zijn. Slechts zeven werken werden verkocht aan eigenaars die achteraf erg blij waren met hun aankoop.

7. Sweep it Under the Carpet

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Banksy schilderde “Sweep It Under The Rug” in 2007 op de zijkant van de WhiteCube Gallery op het Hoxtonplein.

Een kunstwerk van een schoonmaakster die vuil onder het tapijt veegt, moet toch over de overheid gaan die misdrijven verdoezelt? Niets is minder waar. Na veel verkeerde interpretaties van dit werk gaf Banksy aan dat hij de schoonmaakster Leanne, die hij ooit in een hotel tegenkwam, wilde afbeelden. Zijn redenering is dat in het verleden alleen koningen en koninginnen een portret van zichzelf konden maken, maar dat het nu tijd was voor poetsvrouwen zoals Leanne om zich gezalfd te laten voelen.

6. Exit Through The Gift Shop

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Exit Through the Gift Shop: A Banksy Film is een Britse documentaire uit 2010, geregisseerd door straatartiest Banksy.

Deze film over Banksy is op de meest unieke manier gemaakt. De film is oorspronkelijk gemaakt door een liefhebber van straatkunst die zoveel mogelijk kunstenaars wilde zien. De film begint als een zoektocht naar Banksy. Maar al snel wordt duidelijk dat de rollen zijn omgekeerd, en dat Banksy de film zelf heeft geregisseerd. Het eindresultaat is een fascinerende film over de relatie tussen straatkunstenaars, hun anonimiteit en de fans die ze proberen te ontmaskeren.
  Top 10 Beroemdste Schilderijen Ter Wereld

5. Follow Your Dreams

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Follow your dreams Canceled is een van de kunstwerken van Banksy.

Je dromen waarmaken is een ideaal dat in bijna elke film of boek voorkomt. Zolang je je dromen maar volgt, kun je alles bereiken wat je maar wilt. Banksy speelt met dit cliché door een grote stempel te drukken op de woorden met ‘geannuleerd’. De hoop op een beter leven is voorbij, het najagen van je dromen is niet langer zinvol. Het schilderij krijgt een extra lading omdat hij in een arme wijk in Boston werd geplaatst. Banksy bekritiseert de Amerikaanse samenleving en de verschillen tussen arm en rijk. Volgens de kunstenaar hebben de armen uit het land niet eens de kans om hun dromen na te jagen.

4. Dismaland

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Dismaland was een tijdelijke tentoonstelling van installaties en andere kunstwerken in de Engelse badplaats Weston-super-Mare. Het project werd georganiseerd door de graffitiartiest Banksy en was een macabere persiflage op het Amerikaanse pretpark Disneyland.

Dat Banksy geen fan is van Disney mag duidelijk zijn. Met dit project heeft de kunstenaar de magische ideeën van Disneyland helemaal naar voren gebracht. Hij creëerde een pretpark dat vooral gaat over vervreemding, teleurstelling en de meest trieste beelden. Bezoekers kunnen door een park lopen dat van begin tot eind door de kunstenaar is ontworpen en dat duidelijk kritiek levert op de magische illusie die Disney probeert te verkopen. De tentoonstelling gaat niet alleen over Disney maar ook over de kritiek op de vluchtelingenpolitiek en de verheerlijking van beroemdheden.

3. Apple-oprichter Steve Jobs Was De zoon Van Een Syrische Migrant

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Op een betonnen brug in het migrantenkamp van Calais is Banksy graffiti verschenen, waarop wijlen Apple-oprichter Steve Jobs, die uit Syrië migreerde, te zien is.

  Top 10 Beroemdste Schilderijen Ter Wereld

Tijdens de grote vluchtelingenstroom van 2015 besloot Banksy kritiek te leveren op de manier waarop mensen naar vluchtelingen kijken. Hij schilderde een beeld van Steve Jobs op een muur in Calais, waar veel Syrische vluchtelingen zich bevonden. Te zien is hoe het vermogen van de oprichter van Apple en een computer uit elkaar vielen. De boodschap is simpel, de revolutionaire genie Steve Jobs was ook een immigrant uit Syrië, dus oordeel niet te snel over iemands afkomst.

2. Rage, Flower Thrower

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

De Bloemenwerper van Banksy.

Dit schilderij van een man met een sjaal voor zijn gezicht die doet denken aan de beelden van rammelende en strijdende hooligans of demonstranten op straat. Waar het in zijn handen een wapen kan zijn, is er nu een bos bloemen. Banksy combineert een beeld van haat en geweld met een teken van hoop en liefde. Een rooskleurige blik op de toekomst.

1. There Is Always Hope

Top 10 Graffiti Kunstwerken Van Banksy

Het kunstwerk ‘There Is Always Hope’ van Banksy of het ‘Meisje Met Ballon’.

Het beeld van het meisje met een hartballon die langzaam in de wind vliegt is Banksy’s meest iconische werk. Het beeld is terug te vinden op schilderijen, shirts, mokken en elke andere vorm van koopwaar die je maar kan bedenken. De boodschap is eenvoudig en universeel, een kind verliest haar hoop en onschuld, maar tegelijkertijd zijn deze idealen nog steeds binnen ons bereik. Zoals Banksy zelf in dit kunstwerk schilderde, ‘There is Always Hope’.

Zo, dit waren de top 10 kunstwerken van Banksy volgens ons. De straatartiest deel regelmatig nieuwe kunstwerken die tegen de borst stoten op Instagram.