Top 10 Giftigste Spinnen

In de hele wereld zijn wel meer dan 50.000 spinnensoorten bekend, waarvan de meeste geheel ongevaarlijk zijn. Toch bestaan er heel wat spinnen op de wereld waar je liever niet door gebeten wordt, en zover mogelijk vanuit de buurt blijft als je je leven liefhebt. Wil je weten welke 10 spinnen de giftigste ter wereld zijn? Lees dan snel deze lijst door om te weten welke gevaarlijke spinnen je niet wilt tegenkomen!

10. Wolf Spin

Top 10 Giftigste Spinnen
De wolf spin is een vrij grote lichtgele tot lichtbruine spin. Hij komt eigenlijk overal ter wereld voor. De wolf spin die wij kennen in Nederland is ongevaarlijk en niet giftig. Toch bestaan er wolfspinnen die mensen in een paar beten bewusteloos kunnen krijgen. De giftige variant van de Wolf Spin komt alleen voor in Zuid-Amerika. Daar worden flinke maatregelen genomen om de wolfspin zo ver mogelijk van de bevolking vandaan te houden en voortplanting tegen te gaan.

9. Mouse Spider

Top 10 Giftigste Spinnen
Voordat je iets anders in je hoofd haalt willen we even duidelijk maken dat de mouse spider geen kruising is tussen een muis en een spin. Het woord mouse staat namelijk voor de grootte van de spin, de spin is namelijk een kleine spin. De mouse spider komt voornamelijk voor in Australië, toch zijn ze een aantal jaar geleden ook opgedoken in Europa omdat ze mee waren gereisd met een containerschip naar de haven van Antwerpen. 1 beet van deze mouse spider kan fataal zijn, een voordeel is wel dat het pas dodelijk is als het gif langer dan 72 uur in je bloed zit. Een behandeling tegen het gif kan in 2 uur klaar zijn.

8. Goliath Tarantula

Top 10 Giftigste Spinnen
De meeste zullen even schrikken als ze de naam tarantula horen en hadden waarschijnlijk verwacht dat deze spin wat hoger in de top 10 giftigste spinnen had gestaan. Het tegendeel is waar want hoewel wij vaak denken dat de tarantula enorm gevaarlijk is valt dit reuze mee in vergelijking van de aller
giftigste spinnen. De tarantula komt niet voor in Nederland maar in Zuid-Amerika. Een beet van deze spin word steeds vaker overleeft omdat de medicatie vaak aanwezig is in ieder ziekenhuis. Toch kun je beter niet gebeten worden omdat je er anders soms nog weken ziek van kan zijn.

7. Loxosceles laeta

Top 10 Giftigste Spinnen
Waarschijnlijk is de loxosceles laeta een spin die niet bekend is bij de meeste mensen uit Nederland. Dat komt omdat de spin zich het liefst afzondert van de mens. Hij verstopt zich vaak in gaten van bomen of in de hoeken van gebouwen, de loxosceles laeta word daarom ook wel de hoekspin genoemd. Ook deze giftige spin komt alleen voor in Zuid-Amerika. Een beet van deze giftige spin kan dodelijk zijn, alleen is de kans dat je door de loxosceles laeta gebeten word erg klein omdat de spin mensenschuw is.

6. Australische tunnelwebspin

Top 10 Giftigste Spinnen
De Australische tunnelwebspin komt zoals doet vermoeden in de naam, voor in Australië. Er bestaan meerdere tunnelwebspinnen, maar die zijn allemaal lang niet zo giftig als deze Australische tunnelwebspin. Een beet is eigenlijk meteen een ramp, je word heel snel duizelig en begint over te geven. Daarna krijg je te maken met geheugenverlies en kun je je soms niet meer herinneren waar je je bevindt. Daarna raak je vaak bewusteloos en kun je, als je pech hebt, overlijden aan het gif.

5. Bananenspin

Top 10 Giftigste Spinnen
De bananenspin heet vooral zo omdat deze spin zich vaak verstopt in bananen en andere tropische fruitsoorten. Je kunt ze het snelst tegenkomen in het Amazoneregenwoud, omdat daar veel fruit aan de bomen groeit, is het een ideaal leefgebied voor de bananenspin. In Zuid-Amerika stikt het van deze spinnen en kunnen hele plantages verwoest raken. Een beet kan alleen dodelijk zijn als de spin heel erg veel gif in je spuit, maar dat is meestal niet het geval.

4. Vioolspin

Top 10 Giftigste Spinnen
Deze spin komt voor in noord en Zuid-Amerika. Hij verstopt zich graag in donkere ruimtes en hoekjes. Hier maakt hij een spinnenweb, en wacht dan rustig af totdat zijn prooi in zijn web vast geraakt. Als dit het geval is spuit hij direct zijn levensgevaarlijke gif in zijn prooi. Dit gif verlamd de prooi eerst zodat de vioolspin rustig zijn slachtoffer kan doden. Het kan gebeuren dat je met je hand of voet door een spinnenweb heen gaat. Ook dan bijt de vioolspin je en dat verlamd dan ook je hand of voet. Deze verlamming kan soms wel weken duren!

3. Braziliaanse zwerfspin

Top 10 Giftigste Spinnen
Deze spin heeft veel weg van een wolf spin maar is een beetje groter en heeft meer gif in zijn klieren zitten wat hem extra gevaarlijk maakt. Een beet van de Braziliaanse zwerfspin kan levensgevaarlijk zijn als hij in een ader bijt. Dan ben je vaak direct dood. Als hij in je huid of vlees bijt, wat vaak het geval is, kun je er nog van genezen mits je goede en effectieve medicatie gebruikt. De spin komt de laatste jaren een stuk minder voor omdat het leefgebied van de spin sterk afneemt door ontbossing. Toch verdient de Braziliaanse zwerfspin plek 3 in de top 10 giftigste spinnen.

2. Bruine Weduwe

Top 10 Giftigste Spinnen
Zoals de naam al doet vermoeden, is deze spin familie van de zwarte weduwe. Hij is misschien iets minder gevaarlijk dan de zwarte weduwe maar dat maakt hem niet ongevaarlijk. Want als deze spin je bijt kun je hele nare stuiptrekkingen verwachten. Ook kun je verwachten dat je enorme hoofdpijn hebt en heel veel moet overgeven. Dit komt omdat het dodelijk spinnengif zich zo snel in je lichaam verspreid, dat je lichaam ten koste van alles je leven probeert te redden door zo vlug mogelijk het gif uit je lichaam te verwijderen. Het gif kan je doden als het meer dan 48 uur in je bloed zit. Een behandeling duurt soms wel langer dan 6 uur en dus is het een race tegen de klok.

1. Zwarte Weduwe

Top 10 Giftigste Spinnen
De zwarte weduwe is de giftigste spin ter wereld! Dat komt omdat 1 beet van de zwarte weduwe direct fataal kan zijn. Als je door de zwarte weduwe gebeten wordt, bestaat de kans dat je meteen bewusteloos geraakt en in een diepe coma komt, als dit gebeurd is de kans op overleving heel erg klein. Als je iets meer geluk hebt kun je zelf nog naar het ziekenhuis. Medicijnen tegen de giftigste spinnenbeet zijn er wel, maar zijn vaak niet effectief voor de meeste mensen. Kortom blijf uit de buurt van alle spinnen uit het lijstje, maar vooral van de nummer 1 uit de top 10 giftigste spinnen van de wereld!

Leuk weetje: De grootste spin ter wereld heeft een omvang van meer dan 30 cm, dat is de grote van een pizza!

Loading...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *