Top 10 Giftigste Spinnen Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Dieren

Spinnen... Veel mensen worden doodsbang als ze alleen al het woord spin horen. In feite zijn het niet de meest aaibare uitziende wezens en sommige kunnen mensen echt doden!

 

Ze zijn overal, en je weet het misschien niet maar, er is altijd wel een spin binnen een paar meter van je vandaan op elk moment! Er zijn zo veel verschillende spinnensoorten, ongeveer 60.000 wereldwijd, dat het moeilijk is uit te zoeken over welke je je zorgen moet maken en welke ongevaarlijk zijn.

 

Sommige soorten spinnen hebben gif dat erg giftig is. Het kan je werkelijk doden als je erdoor gebeten wordt. Als dat gebeurt zul je waarschijnlijk meer dan 24 uur lang een extreme pijn voelen. Het gif van de spinnen tast in feite ofwel je zenuwstelsel aan (neurotoxisch), ofwel de weefsels rond de beet (necrotisch) en tast in sommige gevallen de vitale organen van het lichaam aan.

 

Welke spinnen moeten we kennen, zodat we ze kunnen vermijden als we ze eenmaal zien?

 

Laten we kennismaken met de top 10 meest giftige spinnen die je niet wilt tegenkomen!

10. Black-footed yellow sac spider (Cheiracanthium inclusum)

Black-footed yellow sac spider (Cheiracanthium inclusum)
Andrey Zharkikh

De Black-footed yellow sac spider leeft graag binnen in huizen en buiten onder boomstammen of dikke bladeren, en komt voor in Amerika en Europa. De schuilplaatsen van de Black-footed yellow sac spider kunnen buiten onder voorwerpen gevonden worden of binnenshuis in de hoeken van muren en plafonds. De terugtrekplaatsen zijn zijden kokers of zakjes waarin de spinnen zich overdag verbergen.

 

Het gif van de Black-footed yellow sac spider kan menselijke slachtoffers achterlaten met letsels en afstervende huidweefsels. Hun prooi omvat andere spinnen en insecten. Soms eten ze ook hun eigen eieren.

9. Indiase Sierboomspin (Poecilotheria ornata)

Indiase Sierboomspin (Poecilotheria ornata)
Bron: Micha L. Rieser

Poecilotheria ornata ook bekend als Indiase Sierboomspin, is een grote boombewonende tarantula die voorkomt in de Westelijke en Oostelijke Ghats, India.

 

Ze hebben een krachtig gif dat menselijke slachtoffers in coma brengt. Als een volwassene door een Sierboomspin gebeten wordt, krijgt hij ondraaglijke pijn en spierkrampen.

8. Chinese vogelspin (Haplopelma schmidti)

Chinese vogelspin (Haplopelma schmidti)
Bron: Syrio

De Chinese vogelspin is een vogelspin met een spanwijdte van de poten zo groot als 20 cm en komt voor in de regenwouden van China en Vietnam.

 

Zijn gif bevat neurotoxinen en andere verbindingen die neurotransmitterblokkers zijn. Volwassenen en kinderen hebben ernstige zenuwschade opgelopen waardoor ze zich niet meer konden bewegen na gebeten te zijn en soms kan het gif de dood veroorzaken als het niet behandeld wordt. Er is slechts 0.7 mg/kg nodig om in 50% van de testgevallen met laboratoriummuizen de dood te veroorzaken.

7. Muisspin (Missulena)

Muisspin (Missulena)
Bron: Jean and Fred Hort 

De Muisspin komt voor in Australië en kreeg zijn naam van zijn kleine muisachtige trekken, hij beweegt snel en is fors, bruin en harig. Het vrouwtje is helemaal zwart, terwijl het roodharige mannetje rode kaken heeft.

 

Muisspinnen zijn giftig en leven in met zijde beklede holen met valluiken. De symptomen van een beet lijken op die van de Australische tunnelwebspin. Hij heeft de potentie een mens te doden, hoewel een snelle noodbehandeling de dood schijnt te voorkomen.

6. Bruine en Chileense kluizenaarspinnen (Loxosceles laeta)

Bruine en Chileense kluizenaarspinnen (Loxosceles laeta)
Bron: Ssiltane

Onrijpe mannelijke Chileense kluizenaarspin, gefotografeerd in het Fins Natuurhistorisch Museum in Helsinki.

 

De Bruine en Chileense kluizenaarspinnen zijn uiterst giftig, zelfs met hun kleine giftanden. Ze zijn inheems in Zuid-Amerika en komen nu wereldwijd voor, ook in Noord- en Midden-Amerika, Finland en Australië.

 

Hun gifbeet veroorzaakt bij mensen necrose, nierfalen, en een grote uitdijende wond, die gangreneus kan worden.

5. Roodrugspin (Latrodectus hasseltii)

Roodrugspin (Latrodectus hasseltii)
Bron: Jean and Fred Hort

De Roodrugspin behoort tot dezelfde familiesoort als de Zwarte Weduwe, en is ook erg giftig. Hij komt inheems voor in Australië en heeft een opvallende rode streep over hun rug en ook een zandloperfiguur op hun achterlijf.

 

Hun gif is voor sommige mensen giftiger dan voor anderen. De symptomen zijn plaatselijke huidinfectie, gezwollen lymfeklieren, hoofdpijn, koorts, misselijkheid en trillen. Belangrijker zijn ook symptomen als epileptische aanvallen, coma en ademhalingsstoornissen.

4. Zwarte weduwe spin (Latrodectus hesperus)

Bron: Charles Haynes

De Zwarte Weduwen zijn beruchte spinnen die te herkennen zijn aan de gekleurde, zandlopervormige vlek op hun buik. Het vrouwtje doet haar naam eer aan door haar natuurlijke gewoonte om na het vrijen haar partner op te eten. Ze komen voor in gematigde streken over de hele wereld.

 

De giftige beet van deze spin wordt als gevaarlijk beschouwd vanwege het neurotoxine latrotoxine, en veroorzaakt een aandoening die lactrodectisme heet, en die verscheidene spierspasmen en soms een tijdelijke ruggengraat- of hersenverlamming veroorzaakt, maar zelden de dood.

3. Australische tunnelwebspin (Atrax robustus)

Australische tunnelwebspin (Atrax robustus)
Bron: Alan Couch

De Australische tunnelwebspinnen behoren tot de giftigste op aarde en geven altijd een volle dosis gif af in plaats van droge beten, en komen voor in Australië.

 

De Australische tunnelwebspin heeft een gif dat atracotoxine heet en een klein kind in slechts 15 minuten kan doden, terwijl het gif bij volwassenen hevige pijn op de injectieplaats veroorzaakt, spierspasmen, vermoeidheid, misselijkheid en braken.

 

De Australische tunnelwebspin is uiterst agressief en zal niet één keer, maar meerdere keren toeslaan voor hij wegtrekt.

2. Zesogige zandspin (Sicarius hahni)

Zesogige zandspin (Sicarius hahni)
Bron: JonRichfield

De Zesogige zandspin is een middelgrote spin met een lichaam van 8 tot 15 mm en poten die tot 50 mm in spanwijdte zijn. Hij komt voor in woestijnen en andere zanderige plaatsen in zuidelijk Afrika. Vanwege de houding en afgeplatte benen wordt het dier ook wel als krabspin genoemd.

 

Deze spin is pas agressief als hij gestoord wordt. Van zijn gif wordt beweerd dat het krachtiger is dan dat van zijn neven en nichten, van de Recluse soorten. Zijn beet veroorzaakt gruwelijke symptomen - vooral intravasculaire stolling, waardoor overal in het lichaam bloedklonters ontstaan, en ook bloedingen uit de huidopeningen, die uiteindelijk tot de dood leiden.

1. Braziliaanse Zwerfspin (Phoneutria)

Braziliaanse Zwerfspin (Phoneutria)
Bron: Pavel Kirillov

De Braziliaanse Zwerfspin draagt sinds 2010 de titel van Guinness Book of World Records als de giftigste spin ter wereld. De Braziliaanse Zwerfspin horen tot de grootste spinnen in de wereld. Ze komt voor in Brazilië en afgelegen Zuid-Amerikaanse streken.

 

De Braziliaanse Zwerfspin is een grote bruine spin die lijkt op Noord-Amerikaanse wolfspinnen, maar groter is en een giftiger gif bezit. Hij heeft het meest neurologisch actieve gif van alle spinnen, dat ademhalingsmoeilijkheden of verstikking veroorzaakt en, binnen enkele ogenblikken, de dood. Een ander effect van zijn gif is "priapisme" bij mannen - een langdurige erectie die uren en dagen kan aanhouden voor ze tot impotentie leidt.

 

De spin hoeft maar 6 µg van zijn gif in te spuiten om een muis van 20 g te doden, en een volledige giflading is ongeveer 1.069 mg. Ze zijn niet vriendelijk en zullen op hun achterpoten gaan staan en vechten als ze benaderd worden, dus kijk uit!