Top 10 Giftigste Dieren Ter Wereld

Veel dieren produceren van nature gif en giftige stoffen om zichzelf te verdedigen en hun prooi uit te schakelen, terwijl andere gifstoffen verzamelen uit het voedsel dat ze eten. Van kwallen tot slangen, giftige wezens zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Hieronder staan 10 van de giftigste dieren ter wereld.

10. Aziatische tijgerslang

 

De Aziatische tijgerslang is de enige slangensoort die niet alleen giftig is, maar ook kan vergiftigen. Niet alleen produceert zij gif voor haar beet, maar zij slaat ook gif dat zij van haar paddenprooi verkrijgt, op in haar huid.

9. Bergpitohui

 

De bergpitohui herbergt in zijn huid en veren een neurotoxine, homobatrachotoxine genaamd. Dit kan bij de mens bij aanraking een licht gevoel van verdoving en tinteling veroorzaken, maar is veel schadelijker voor kleinere dieren. Men denkt dat het gif afkomstig is van het keverdieet van de vogel.

8. Karetschildpad

 

Omdat karetschildpadden een verscheidenheid aan prooien verorberen, waaronder giftige algen en sponzen, en giftige neteldieren, kan hun vlees ook ongelooflijk giftig worden. Dit betekent dat iedereen die het vlees van deze schildpadden eet, waarschijnlijk een zeeschildpaddenvergiftiging oploopt, compleet met misselijkheid, braken, diarree en andere maagklachten.

7. Reuzenpad

 

Reuzenpadden hebben gifklieren die bufotoxine produceren, een van de giftigste toxinen ter wereld. Het gif in hun huid is zo krachtig dat het een verscheidenheid aan dieren kan doden en vooral gevaarlijk is voor honden. Ook kikkervisjes van de reuzenpadden zijn voor de meeste dieren zeer giftig als ze worden gegeten.

6. Pijlgifkikker

 

De pijlgifkikker is klein en felgekleurd, om roofdieren te waarschuwen dat hij niet geschikt is om te eten. Hun gif zit in hun huid en tast iedereen aan die het aanraakt of eet.

5. Spaanse vlieg

 

De Spaanse vlieg is een soort blaarkever die ter verdediging tegen roofdieren een gif produceert dat cantharidine heet. Het gif wordt bij aanraking door de huid geabsorbeerd en veroorzaakt vreselijke blaarvorming en brandende pijn. Als de kever wordt opgegeten, veroorzaakt het gif zweren, blaren en bloedingen in het spijsverteringskanaal, en kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

4. Kamster

 

Kamsterren bevatten tetrodotoxine, een krachtig neurotoxine dat verlamming en uiteindelijk de dood door ademhalingsstilstand veroorzaakt. Elke gram vlees van een kamster bevat genoeg gif om 520 muizen te doden en momenteel is er geen tegengif tegen tetrodotoxine bekend.

3. Ruwe salamander

 

Er zijn slechts drie soorten giftige salamanders, waarvan de ruwe salamander de giftigste is. Ze hebben genoeg tetrodotoxine in hun vlees om de meeste roofdieren te doden, maar produceren een sterke geur als waarschuwing. Degenen die de pech hebben de salamander toch te eten, ervaren een gevoelloosheid in het hele lichaam en een hartstilstand.

2. Ctenochaetus striatus

 

Een Ctenochaetus striatus verzamelt gifstoffen door zijn dieet. Terwijl hij zich voedt met algen, consumeert hij soms kleine dinoflagellaten die maitotoxine produceren. De ophoping van dit gif in hun vlees veroorzaakt een ciguatera-visvergiftiging, waaraan jaarlijks 20.000 tot 50.000 mensen worden getroffen. De symptomen van ciguatera lijken op die van elke andere vorm van voedselvergiftiging, maar kunnen maanden tot jaren duren en zijn soms zo ernstig dat de aandoening verkeerd wordt gediagnosticeerd als multiple sclerose.

1. Kogelvis

 

De lever, nieren en stekels van kogelvissen bevatten gevaarlijke zenuwgiffen die giftig zijn voor de mens. Hoewel het vlees van sommige soorten in sommige culturen als een dure delicatesse wordt beschouwd, kan het dodelijk zijn als het niet goed wordt bereid en mag het dus alleen worden gegeten als het door een erkende kok is bereid.