Top 10 Fobieën Aller Tijden

Top 10 fobieën. Fobieën, of angsten zijn schrijnende emoties die ontstaan zijn door buitenproportionele angsten, zowel echte angsten als denkbeeldige. Voor iemand die lijdt aan een angst, kan een fobie ondraaglijk of zelfs levensbedreigend lijken, terwijl anderen deze vreemde en bizarre fobieën fascinerend vinden. In deze top 10 lijst zul je enkele van de meest voorkomende fobieën ter wereld zien, dus ga achterover leunen en wees voorbereid om even doodsbang, verbaasd, verrast en vermaakt te zijn. Zonder verder oponthoud, hier zijn de top 10 fobieën aller tijden, beginnend met nummer 10 en aftellend tot datgene waar mensen het meeste bang voor zijn.

10. Trypofobie (Trypophobia) - De angst voor gaten

 

De biologische afkeer en cultureel geleerde angsten zijn de belangrijkste oorzaken van trypofobie, een extreme en irrationele angst voor gaten. Hoewel deze angst irrationeel lijkt voor 'gewone mensen' die geen last hebben van deze fobie, kan alleen al het zien of denken aan gaten een paniekaanval veroorzaken voor iemand die aan trypofobie lijdt. Hierdoor vermijdt het individu voorwerpen zoals koraal, sponzen, huid, vlees, gedroogde honinggraten, bijenkorven en vrijwel alles wat gaten heeft. Gaten, zowel grote als kleine lijken walgelijk en afstotelijk voor iemand die lijdt aan trypofobie en deze persoon zal er dan ook alles aan doen om gaten te vermijden.

9. Vliegangst (Aerophobia) - Angst om te vliegen

 

Aerofobie is de vliegangst die bijna 10% van de wereldbevolking treft. De fobie wordt meestal geassocieerd met andere angsten zoals, Agorafobie (angst om niet te kunnen ontsnappen) en Claustrofobie (angst voor kleine en beperkte ruimtes). De angst om te vliegen heeft een enorme invloed op het beroeps en privéleven van de persoon die lijdt aan Aerofobie, omdat reizen met het vliegtuig bijna onmogelijk is. Alleen al de gedachte aan een toekomstige vlucht kan bij de patiënt een hevige angst veroorzaken, zoals misselijkheid of een paniekaanval.

8. Smetvrees (Mysofobie) - Obsessieve angst om vies of besmet te raken

 

Mysofobie is de overmatige angst voor ziektekiemen die vaak nauw verwant is aan obsessieve dwangstoornis (OCD). Veel mensen hebben zowel last van OCD (Obsessieve-Compulsieve Dwangstoornis) als van Mysofobie, waardoor ze overmatig kunnen baden of handen wassen. De ongezonde angst voor ziektekiemen zorgt ervoor dat de patiënten ook bang zijn voor besmetting van voedsel of blootstelling aan lichaamsvloeistoffen uit hun omgeving. Mysofobie kan leiden tot veel complicaties omdat de persoon tot het uiterste gaat om allerlei sociale situaties te vermijden. Isolatie is een veelvoorkomend symptoom van deze fobie. De aandoening kan ook aanleiding geven tot andere fobieën zoals Agorafobie en diverse angststoornissen.

7. Claustrofobie (Claustrophobia) - Angst voor kleine ruimtes

 

Bijna 5 tot 7% van de wereldbevolking lijdt aan Claustrofobie - de angst voor kleine of beperkte ruimtes. Deze fobie heeft vooral te maken met de angst voor verstikking of de angst voor beperking. De fobie is sterk bestudeerd door deskundigen en wetenschappers, hoewel het trieste feit blijft dat slechts 2% van de patiënten die aan claustrofobie lijden een behandeling zoeken om van deze angst af te komen. Claustrofobie wordt vaak verward met Cleithrophobia, de extreme angst om gevangen te zitten.

6. Astraphobia - De angst voor onweer en blikseminslag

 

Stormen komen in veel delen van de wereld voor en voor iemand die aan Astraphobia lijdt kunnen deze ronduit slopend zijn. De meerderheid van de patiënten met Astraphobia zijn kinderen, hoewel de fobie ook tot in de volwassenheid kan aanhouden. Zelfs de meest angstaanjagende en wilde dieren hebben een extreme angst voor onweer en bliksem, en verstoppen is de natuurlijke psychologische verdediging. Gelukkig is Astraphobia een zeer behandelbare fobie met veel therapieën om zo enigszins gemakkelijk van deze angst af te komen.

5. Cynofobie (Cynophobia) - De angst voor honden

 

Cynofobie, oftewel de extreme angst voor honden, is een van de meest voorkomende dierenfobieën ter wereld. Bijna 36% van de lijders zoeken een behandeling voor cynofobie en de overgrote meerderheid van hen is ook bekend dat ze bang zijn voor katten. De angst voor honden is eigenlijk nog meer slopend dan de angst voor spinnen en de angst voor slangen door het feit dat honden vaak in de meeste woonwijken aanwezig zijn. De aandoening begint meestal in de kindertijd, maar veel mensen die lijden aan de angst voor honden kunnen de fobie ook op volwassen leeftijd hebben ontwikkeld.

4. Agorafobie (Agoraphobia) - De angst voor open of drukke ruimtes

 

Binnen 2 op de 100 mensen wereldwijd lijdt aan agorafobie, de angst voor open of drukke ruimtes. Het is een slopende aandoening voor mensen die lijden aan deze fobie die de lijder verhindert om winkelcentra, markten, theaters en andere drukke gebieden en open terreinen te bezoeken. Het individu voelt een intense paniek bij de gedachte aan of het zien van zo'n ruimte (dat het moeilijk zal zijn om eraan te ontsnappen). Agorafobie wordt een vicieuze cirkel waar de lijdende bang is voor een paniekaanval en deze gedachte alleen al kunnen weer leiden tot een paniekaanval. Het beperken van activiteiten en vermijdingsgedrag wordt een onderdeel van het leven van een fobicus. Depressie is een veelvoorkomend symptoom van deze fobie.

3. Acrofobie (Acrophobia) - De angst voor hoogtevrees

 

Acrofobie is de irrationnelle angst voor hoogtevrees of valangst (zelfs als de persoon die lijdt aan deze fobie niet eens zo hoog van de grond verwijderd is). Het is een bijzondere fobie die er voor zorgt dat de getroffenen zeer zenuwachtig is en zelfs in paniek kan slaan, wat zijn of haar vermogen om naar beneden te klimmen of gaan kan verstoren. In ernstige gevallen van Acrofobie kan een paniekaanval ontstaan, zelfs wanneer een lijdende op een stoel gaat staan. Van bijna 10% van de mensen wereldwijd is bekend dat ze last hebben van Acrofobie.

2. Ofidiofobie (Ophidiophobia) - De angst voor slangen

 

De angst voor slangen of Ofidiofobie is het tweede meest voorkomende fobie (vlak na de nummer 1 fobie op deze lijst) die bijna een derde van de volwassen bevolking treft. Net als de hieronder genoemde fobie heeft ook de angst voor slangen revolutionaire wortels. Tot op zekere hoogte is ook de angst voor giftige slangen essentieel om te overleven. Bij mensen die lijden aan een extreme vorm van Ofidiofobie kan het een enorme negatieve invloed hebben op hun leven, omdat ze de neiging hebben om wandelen, kamperen en aanverwante activiteiten te vermijden of zelfs bang kunnen worden van dierenspeurhonden en andere reptielen.

1. Spinnenfobie (Arachnofobie) - De angst voor spinnen

 

Bijna 30% van de spinnenfobie lijders (de overmatige angst voor spinnen of andere spinachtigen zoals schorpioenen), is een van de meest voorkomende dierenfobieën ter wereld. De oorzaak van de fobie is vaak evolutionair, wat betekent dat sommige soorten spinnen dodelijk zijn en het een natuurlijke menselijke reactie is om te overleven. Mensen die lijden aan een spinnenfobie hebben echter de neiging om tot het uiterste te gaan om ervoor te zorgen dat hun omgeving vrij is van spinnen, waardoor ze zichzelf vaak in verlegenheid brengen, iets wat de meeste mensen die lijden aan een fobie proberen te vermijden.