Top 10 Duurste Wijnen Ter Wereld

Sinds het begin van de beschaving, vertrouwt de mensheid op wijn. Voor welk doel, dat weten we allemaal. Thuis of onderweg, voor familie of vrienden, bij diverse gelegenheden, voor kleine of grote feesten of bij religieuze plechtigheden, wijn heeft altijd op onze tafels gestaan. Soms zelfs zonder een duidelijk doel. Dit alles lijkt ergens in Oost-Europa te zijn begonnen en er zijn bewijzen van wijnproductie sinds meer dan 8000 jaar geleden, een belangrijke gewoonte in het hele Romeinse Rijk. En omdat goede gewoonten in ere worden gehouden tijdens de opkomst en ondergang van beschavingen, wordt er vandaag de dag nog steeds wijn geproduceerd. In vrij grote hoeveelheden. Maar kwaliteit is het allerbelangrijkste en die wordt beïnvloed door tal van factoren, zoals de bodem, het soort druiven, het klimaat en ook de opslag. Het proces van wijn maken is complex en sommige producenten perfectioneren het helemaal tot op de grens tussen wetenschap en kunst. De meest gerenommeerde regio's in de wereld voor het maken van wijn liggen in Frankrijk, Italië en Spanje, maar dat betekent niet dat anderen niet de beste wijnen produceren. En aangezien goede wijnen synoniem zijn met dure wijnen, laten we eens kijken wat de top 10 duurste wijnen zijn.

10. 2000 Royal DeMaria Chardonnay Icewine

 

Royal DeMaria is een wijnhuis dat in 1998 in Canada is geboren en dat al snel wereldberoemd is geworden door de productie van ijswijn. Hun eerste partij werd gemaakt zonder enige studie op het gebied van wijn, dus ze beschouwden het als gebrekkig, maar dat is precies wat hen op de wereldkaart van uitstekende wijnen zette en hen onderscheidde met een onderscheidende signatuur smaak, waarmee ze vijf internationale prijzen wonnen in het proces. IJswijn wordt gemaakt door de druiven aan de wijnstok te bevriezen vóór de gisting, waardoor het eindproduct zoeter van smaak wordt. Hun 2000 Chardonnay Icewine is een favoriet van koningin Elizabeth en de verzamelaars serie van vintage wijn kan verkopen voor maximaal 30,000 dollar per fles, wat het de duurste ijswijn in de wereld maakt.

9. 1775 Massandra

 

Deze fles is afkomstig van de Massandra wijnmakerij in de Krim, een wijnmakerij met een zeer lange traditie op het gebied van wijn maken. De Massandra 1775 is de oudste fles die ooit is gevonden en meer dan 200 jaar gerijpt, waardoor het meer een collector's edition is dan iets anders. De fles in kwestie werd in 2001 verkocht in een veilinghuis van Sotheby's in Londen voor de verbluffende prijs van 43,500 dollar. Met zo'n geschiedenis achter de rug, denken wij dat de koper nooit de 'moed' had om hem te openen.

8. 1945 Chateau Mouton-Rothschild

 

Het oorspronkelijke Chateau Mouton werd in 1853 gekocht door Nathaniel Rothschild en werd een van de meest gerespecteerde wijngaarden van vandaag. Vanaf het allereerste begin werd Chateau Mouton zeer gewaardeerd door luxe wijnconsumenten vanwege zijn uitstekende ligging in de buurt van Bordeaux, en het staat nog meer in aanzien sinds het eigendom is van een van de rijkste families ter wereld. Een fles van hun oogstjaar 1945 was gereserveerd voor de eigenaar van Chateau Mouton, maar werd uiteindelijk op een veiling verkocht voor het indrukwekkende bedrag van 47,000 dollar.

7. 1787 Chateau d’Yquem

 

De rode wijn is meestal de all-time favoriet en degene die het meest verkocht wordt, maar soms is er een uitzondering. De 1787 Chateau d'Yquen is een van die uitzonderingen. Hij werd in 2006 door de Antique Wine Society verkocht aan een anonieme Amerikaanse verzamelaar voor het ongelofelijke bedrag van 100,000 dollar en moest met een privéjet over de oceaan worden vervoerd onder het zorgvuldige toezicht van een vertegenwoordiger om er zeker van te zijn dat de fles veilig aan de andere kant zou aankomen.

6. 1811 Chateau d’Yquem

 

Chateau d'Yquem, gelegen in Sauternes, Gironde, Frankrijk, is de hoogst aangeschreven wijnmakerij in de regio, en produceert wijn van extreem hoge kwaliteit als gevolg van het feit dat de locatie gevoelig is voor wat specialisten een 'edele rotting' noemen. Een fles uit hun collectie van 1811 werd in 2011 in het Ritz in Londen verkocht aan Christian Vanneque, een privéverzamelaar, voor de duizelingwekkende prijs van 117,000 dollar, waarmee dit de duurste fles witte wijn werd die ooit werd verkocht, en daarmee het record brak dat eerder werd gevestigd door de nummer vijf van deze lijst.

5. 1945 Romanee Conti

 

Enkele van de duurste en meest gezochte wijnen ter wereld komen van de Romanee Conti wijngaard in een subregio van de Bourgogne, Frankrijk. Ze bestaan al sinds 1936 en zijn gespecialiseerd in Pinot Noir. Een fles van hun collectie originele jaargangen 1945 werd op een veiling van Christie's verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar voor de prijs van 123,900 dollar. De prijs is logisch als je bedenkt dat er ooit slechts 600 flessen van zijn gemaakt en dat het een van de weinige overlevenden was van hun oorspronkelijke collecties, die van vóór een phylloxera-epidemie waardoor ze hun wijngaarden moesten vervangen door geënte wijnstokken.

4. 1787 Chateau Lafite

 

Chateau Lafite, dat in de 18e eeuw bekend stond als 'de wijn van de koning' vanwege hun verfijnde technieken van wijn maken, heeft zijn prestige door de tijd heen weten te behouden en produceert vandaag de dag nog steeds voortreffelijke rode wijnen. Nu in handen van de Rothschild familie, waren zij ooit de favoriete wijnproducent van Thomas Jefferson zelf. In 1985 kocht Malcom Forbes een uiterst zeldzame fles uit 1787, die deel uitmaakte van Jeffersons persoonlijke verzameling, met zijn initialen op de fles gegraveerd. De wijn in de fles is niet meer drinkbaar, maar Malcom betaalde er desondanks 160,000 dollar voor, om zijn eigen collectie te verbeteren.

3. 1869 Chateau Lafite

 

Chateau Lafite werd direct na de Franse Revolutie een openbaar domein en werd later verkocht aan enkele Nederlandse kooplieden, die in handen kwamen van de familie Vanlerberghe. In 1868 kocht Baron James Mayer Rothschild de wijnmakerij en werd de naam veranderd in Chateau Lafite Rothschild. De collectie wijnen van het oogstjaar 1869 kwam vlak na die laatste aankoop en men schatte dat een fles de laatste tijd voor ongeveer 8000 dollar werd verkocht, maar een Aziatische koper betaalde er op een veiling van Sotheby's in Hong Kong maar liefst 233,972 dollar voor, tot ieders verbijstering.

2. 1907 Heidsieck

 

De Heidsieck-fles wijn uit 1907, die in 1998 op de bodem van de Finse Golf werd gevonden op het Zweedse vrachtschip Jonkoping, had het keizerlijke hof van tsaar Nicolaas II van Rusland moeten bereiken. Dat is nooit gebeurd omdat het schip in 1916 werd getorpedeerd. Gelukkig overleefden veel van de 2000 flessen met verschillende dranken in het transport de catastrofe en werden ze verkocht op veilingen over de hele wereld. Elk van de flessen bracht 275,000 dollar op, zodat de Heidsieck 1907 een van de duurste wijnen werd die ooit werden verkocht.

1. 1947 Chateau Cheval Blanc

 

Terwijl de meeste wijnen op onze lijst werden verkocht om historische redenen of vanwege schaarste, wordt de 1947 Chateau Cheval Blanc alleen al gewaardeerd om zijn smaak. Hij wordt beschouwd als de beste Bordeaux wijn ooit gemaakt en een fles ervan werd verkocht op een Christie's wijnveiling in Genève voor de verbazingwekkende prijs van 304,374 dollar, waardoor het de duurste fles wijn ooit verkocht werd.