Top 10 Duurste Albums Ooit Gemaakt

Kunst laat zich niet opjagen. Het perfecte album kan lang duren en een hoge rekening met zich meebrengen. De productiebudgetten voor grote albums zijn vaak hoog, maar als je daar nog een dure studio en een grote artiest met gevoel voor perfectie aan toevoegt, kunnen de kosten snel de pan uitrijzen.

Bij sommige artiesten neemt perfectionisme de overhand en worden deadlines overschreden, waardoor er meer vertraging optreedt en er meer geld wordt uitgegeven. In andere gevallen kunnen grote productiekosten worden toegeschreven aan de luxe van experimenteren en creatieve vrijheid. Hoe het ook zij, enkele ongelooflijk dure opnames van de laatste jaren hebben uiteenlopende commerciële en kritische resultaten opgeleverd. Laten we eens kijken naar de top 10 duurste albums die ooit zijn gemaakt.

10. The Beatles - 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' (400,000 dollar)

Artiest: The Beatles
Verschijningsdatum: 1967

Naar verluidt heeft alleen al het nummer "Strawberry Fields Forever" 55 uur aan tape in beslag genomen tijdens de opnamen van het baanbrekende album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van de Beatles uit 1967. In totaal schatte technicus Geoff Emerick dat ze 700 uur aan het album hadden gewerkt, dat naar verluidt 25.000 pond kostte - wat ongeveer 300.000 dollar zou zijn in het geld van vandaag. Het was dus 60 keer duurder dan het eerste album van de band.

Alleen al "Strawberry Fields" ging door verschillende versies voor de final cut, en er waren twee versies waar John Lennon niet tussen kon kiezen toen het album klaar was. George Martin herinnerde zich later over Lennon's dilemma:

Hij zei: "Waarom voeg je het begin van de eerste niet samen met het einde van de tweede?"

"Er zijn twee dingen tegen," antwoordde ik. "Ze zijn in verschillende toonsoorten en verschillende tempo's."

Lennon stoorde zich niet aan die blokkade, en stond erop dat Martin de tempoproblemen kon oplossen. Hij en Emerick deden precies dat, en wat resulteerde was het "Strawberry Fields" dat vandaag bekend en geliefd is.

9. My Bloody Valentine - 'Loveless' (500.000 dollar)

Artiest: My Bloody Valentine
Verschijningsdatum: 1991

My Bloody Valentine's 1991 mijlpaal album Loveless is legendarisch om vele redenen. Het zette het shoegazer genre op een belangrijke manier op de kaart en zou hun label bijna failliet hebben doen gaan. Gitarist Kevin Shields werkte drie jaar aan het project en knutselde aan alles om de sound te krijgen die hij in zijn hoofd had.

Het resultaat wordt beschouwd als een baanbrekende poging, die noise herdefinieerde als een melodieuze component. Dat ging echter niet zonder een rekening van $500.000 voor Creation Records.

8. Metallica - 'The Black Album' (1 miljoen dollar)

Artiest: Metallica
Verschijningsdatum: 1991

De hoge productiekosten voor Metallica's Black Album waren naar verluidt vooral te wijten aan verschillende remixen van het hele project na acht maanden van opnames en heropnames. Het resultaat was een album dat een rekening van 1 miljoen dollar opleverde. "Het doel vanaf het begin was om dit ding perfect te krijgen," zei gitarist Kirk Hammett. "Ook al hadden we onze problemen met Bob, we wisten dat hij de persoon was die dat voor elkaar kon krijgen."

De perfectionistische aanpak van de band wierp uiteindelijk zijn vruchten af voor Metallica, want het album werd niet alleen hun meest succesvolle album, maar ook een van de best verkochte albums aller tijden. Het album is 16x platina gecertificeerd.

7. The Darkness - 'One Way Ticket To Hell... And Back' (1.3 miljoen dollar)

Artiest: The Darkness
Verschijningsdatum: 2005

De opvolger van het debuutalbum van The Darkness was een dure onderneming, waarvan de productie naar verluidt iets meer dan 1 miljoen dollar kostte. De band werkte met de befaamde Queen producer Roy Thomas Baker en gebruikte experimentele opnametechnieken tijdens het creatieproces. Het doel was om zo exploratief mogelijk te zijn - iets dat zichzelf leent voor een hoog prijskaartje.

"We deden al deze dingen omdat we een massief klinkende plaat aan het maken waren. We gingen voor een enorm, enorm productioneel geluid," zei Baker in een interview over het opnameproces.

6. Fleetwood Mac - 'Tusk' (1,4 miljoen dollar)

Artiest: Fleetwood Mac
Verschijningsdatum: 1979

Fleetwood Mac's ambitieuze dubbelalbum Tusk was een sonische afwijking voor de band, en het hield commercieel niet helemaal stand tegen de mega-succesvolle voorganger Rumours. De aanvankelijke kritische mislukking van het album werd beïnvloed door het feit dat het naar verluidt meer dan 1 miljoen dollar kostte om te produceren, een enorm bedrag in 1979.

Een belangrijke reden voor de gigantische rekening: het werd opgenomen in een veel duurdere studio dan hun vorige release.

"In de context van het geheel duurde het langer om Rumours te maken dan Tusk. Een van de redenen waarom Tusk zoveel kostte is dat we toevallig in een studio waren die een f*ck van een hoop geld vroeg," zei Lindsey Buckingham over de kosten van het album. Hij vervolgde:

Tijdens het maken van Tusk, waren we ongeveer 10 maanden in de studio en we hebben er 20 nummers uitgehaald. Rumours nam evenveel tijd in beslag. Het kostte niet zo veel omdat we in een goedkopere studio zaten. Het valt niet te ontkennen wat het gekost heeft, maar ik denk dat het uit zijn verband is gerukt.

5. Kanye West - 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' (3 miljoen dollar)

Artiest: Kanye West
Verschijningsdatum: 2010

Kanye Wests album My Beautiful Dark Twisted Fantasy uit 2010 was een extravagante onderneming. Ten tijde van de opnames werd gemeld dat Def Jam Records 3 miljoen dollar uitgaf aan de productie van het album. Wests meesterwerk zou zijn opgenomen in een met glas afgesloten landhuis op Hawaï, en Kanye had de hele tijd twee privékoks - één om warm eten klaar te maken en de ander voor koud eten.

Gestimuleerd door het succes van de nummers "Power" en "Runaway", werd het album uiteindelijk dubbel platina gecertificeerd en kreeg het drie Grammy Awards.

4. Def Leppard - 'Hysteria' (4,5 miljoen dollar)

Artiest: Def Leppard
Verschijningsdatum: 1987

Def Leppard's vierde album Hysteria staat erom bekend dat het bol stond van de hits - en dat het extreem duur was. Met kosten die in totaal bijna 5 miljoen dollar bedroegen, werd het album beschouwd als een van de duurste projecten van zijn tijd. "We hadden zoveel geld uitgegeven om de plaat te maken dat een mislukking rampzalig zou zijn geweest voor deze band," zei drummer Rick Allen.

De Britse band voelde steeds meer druk toen de eerste singles van het album het niet goed deden, totdat het nummer "Pour Some Sugar on Me" de band en het album naar een enorm succes stuwde. Zanger Joe Elliott zei over de nasleep van de release van het album:

Ik bedoel, we hebben een eenarmige drummer, kostte een belachelijke hoeveelheid tijd en geld aan [het album] - en we zijn er nog steeds. Dus we hebben deze houding dat niets onmogelijk is - behalve, misschien, het maken van een zes weken durend album.

Tot nu toe zijn er wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren van het album verkocht.

3. Garth Brooks - 'Chris Gaines' (5 miljoen dollar)

Artiest: Garth Brooks, Chris Gaines
Verschijningsdatum: 1999

Garth Brooks spendeerde 5 miljoen dollar aan een mislukte poging om zichzelf te re-creëren als Chris Gaines, een nu legendarische rockzanger die oorspronkelijk de hoofdrol zou moeten spelen in een geschrapte film met de country superster in de hoofdrol. Brooks bracht het album van zijn alter-ego uit als Garth Brooks in... The Life of Chris Gaines tot veel verwarring, en het experiment kostte veel meer dan geld.

Het album kostte Capitol Records toenmalig president Pat Quigley naar verluidt zijn baan, nadat Quigley het voor Brooks opnam en het project liet slagen. Het album werd beschouwd als een flop ondanks de verkoop van twee miljoen exemplaren. Vergeleken met Brooks standaard in die tijd van tussen de zes en zeven miljoen exemplaren per album, voldeed het zeker niet aan de verwachtingen.

2. Guns N' Roses - 'Chinese Democracy' (13 miljoen dollar)

Artiest: Guns N’ Roses
Verschijningsdatum: 2008

Met een totale kostprijs van 13 miljoen dollar was Guns n' Roses' fabelachtige Chinese Democracy bedoeld als Axl Rose's grote comeback. De opnames duurden 10 jaar en de release werd verschillende keren uitgesteld in het proces. De kosten waren zo hoog dat Geffen Records probeerde een greatest hits compilatie uit te brengen om de kosten te compenseren, en Rose reageerde door een rechtszaak aan te spannen in 2004.

Rose verloor de rechtszaak, en het label ging verder met het greatest hits project - deels te wijten aan het feit dat Rose was teruggekomen op zijn belofte dat het album compleet was en klaar voor release.

"Elk jaar is er een nieuwe reden waarom Axl nog niet klaar is met de plaat," zei een bron ten tijde van de rechtszaak. "Als hij deze plaat had afgeleverd zoals hij zeven jaar geleden had beloofd, zou dit nu niet aan de hand zijn."

Het album werd uiteindelijk uitgebracht in november 2008 en kreeg gemengde kritieken. Het debuteerde op nummer 3 in de US Billboard 200. Bovendien werd het in februari 2009 platina gecertificeerd voor een miljoen verkopen.

1. Michael Jackson - 'Invincible' (30 miljoen dollar)

Artiest: Michael Jackson
Verschijningsdatum: 2001

Het laatste album van Michael Jackson, Invincible, staat bekend als het duurste album ooit gemaakt - en niet voor niets. Het album, dat in 2001 werd uitgebracht, werd over een periode van vier jaar opgenomen, en tijdens dat proces werden tientallen nummers opgenomen. Met een prijskaartje van 30 miljoen dollar bij de voltooiing, oogstte het album veel lof bij de release.

"Invincible klinkt niet alleen alsof ze een enorme hoeveelheid geld hebben uitgegeven aan de nieuwste producers. Het klinkt heel erg als Jackson, maar dan een hedendaagse Jackson," schreef een recensent.

Invincible bereikte nummer 1 in 12 landen en werd platina gecertificeerd in de VS binnen enkele weken. In januari 2002 werd het album dubbel platina verklaard voor twee miljoen verkochte exemplaren.