Top 10 Dodelijkste Stoffen Ter Wereld

Stel je eens voor, een enkele druppel vloeistof van een van deze gevaarlijke stoffen is al voldoende om honderden zelfs duizenden wezens op aarde kunnen schaden. Er zijn genoeg extreem krachtige en gevaarlijke stoffen in de wereld vandaag de dag, en we hebben voor jullie een lijst samengesteld met de top 10 dodelijkste stoffen ter wereld.

10. Thioaceton

 

Thioaceton is niet giftig, het ontploft niet en het is niet corrosief. Maar wat maakt thioacetone dan zo gevaarlijk? De geur van deze verbinding is zo onaangenaam dat mensen er niet tegen kunnen. In 1889 maakte een groep Duitse wetenschappers uit Freiburg per ongeluk de thioacetone verbinding, en de geur ervan kon bijna 500 meter verderop worden waargenomen. Het zorgde ervoor dat de mensen moesten overgeven en uiteindelijk de stad moesten evacueren.

9. Ethylene glycol

 

Ethylene glycol is een chemische stof die je wellicht beter bekend is als antievries, of het ding dat je in de winter in je auto's stopt om bevriezing van vloeistoffen te voorkomen die de machine nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Als het in ons lichaam terechtkomt, verandert het in glycolzuur. Van daaruit valt het ons centrale zenuwstelsel aan en verknoeit het de pH-balans van ons lichaam. Dat alles leidt tot een cytotoxisch effect, dat uiteindelijk alle levende cellen doodt.

8. Kaliumcyanide

 

De kaliumcyanide verbinding is, strikt genomen, een soort zout. Maar het is veel giftiger dan je gewone Natriumchloride (NaCl). Als het wordt geconsumeerd, leidt het binnen enkele minuten tot hersendood. Deze stof werd het meest gebruikt in de zogenaamde zelfmoordpillen, die aan soldaten werden gegeven om in te nemen als ze ooit in een oorlogssituatie gevangen werden gehouden. De dood door de consumptie van kaliumcyanide komt snel, omdat het de celademhaling remt, die in wezen ons lichaam verlaat zonder het vermogen om energie te produceren.

7. Fluorantimoonzuur

 

Fluorantimoonzuur is het sterkste zuur dat de mensheid kent. Men schat dat het ongeveer tien quadriljoen keer krachtiger is dan zwavelzuur. Het reageert woedend als het in contact komt met water en zal branden door glas, huid en botten. De enige manier om ervoor te zorgen dat fluorantimoonzuur niet voor problemen zorgt, is door het te bewaren in tefloncontainers, die niet reageren op de corrosieve aard van het zuur.

6. Azidoazide azide

 

Deze stof is gemaakt van 14 nitrogenen die nauwelijks met elkaar verbonden zijn. Dit creëert een situatie die gaat door 'hoge energie bevestiging'. Azidoazide azide is zo onstabiel dat de verbinding onmiddellijk naar een toestand van lagere energie wil gaan, waardoor er enorme hoeveelheden energie ontstaan. Zelfs de kleinste verandering in druk, temperatuur of zelfs maar een korte blootstelling aan licht zal deze stof doen exploderen.

5. Botulinetoxine

 

Je kent deze stof waarschijnlijk in zijn korte naamsvariant - botox. Botox wordt gebruikt in de plastische en cosmetische chirurgie, meestal vanwege het vermogen om de spieren te verlammen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van rimpels. Aan de andere kant is deze neurotoxine een van de gevaarlijkste die we in de natuur kunnen vinden. Botulinetoxine is een neurotoxisch eiwit dat wordt geproduceerd door een bacterie die bekend staat als Clostridium botulinum. Botulinetoxine vernietigt onze zenuwverbindingen die meestal leiden tot ademhalingsfalen en de dood. Slechts 3 gram botulinetoxine kan potentieel meer dan 8 miljoen mensen doden.

4. Chloortrifluoride

 

Deze stof werd door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Beter bekend als stof N, deze chemische stof is super vluchtig. Het reageert met bijna alles, en het kan zelfs glazen materialen, zand en, helaas - mensen ontbranden. Chloortrifluoride is zo reactief en onstabiel dat zelfs de nazi's het niet in een wapen konden veranderen.

3. Batrachotoxin

 

Dit neurotoxine kan worden geëxtraheerd uit de huid van een kikkersoort (Phyllobates terribilis) die inheems is in Zuid-Amerika. Het kost slechts 2μg (2 microgram) per 1 kg van iemands gewicht om een volwassen persoon te doden. Bij blootstelling aan batrachotoxine stoppen onze neuronen met werken, wat leidt tot volledige verlamming en dood.

2. Dimethylkwik

 

Kwik alleen al is giftig voor de meeste levende wezens op deze planeet, en het wordt nog gevaarlijker als het wordt gekoppeld aan twee methylgroepen (CH3). Dimethylkwik kan gemakkelijk worden geabsorbeerd in onze bloedbaan, waar de giftigheid van de verbinding ernstige schade kan aanrichten. De tekenen van schade doen een organisme niet meteen opduiken. In plaats daarvan komen ze later in de vorm van cognitieve achteruitgang. Het falen van het cognitieve systeem leidt tot coma en uiteindelijk - de dood.

1. Dimethylcadmium

 

Deze chemische verbinding is waarschijnlijk de gevaarlijkste die mensen tot nu toe hebben gemaakt. Deze molecule kan een ravage aanrichten zodra het in onze bloedbaan terechtkomt, en het verbaast niet veel chemici willen met deze levensgevaarlijke stof werken. Zelfs het kleinste beetje van deze stof zal het hart en de longen van een persoon vernietigen zodra het in de bloedstroom terechtkomt. Wanneer het in contact komt met water, waar ons lichaam vol van is, verandert het in dimethyl calciumperoxide. Deze verbinding is zeer explosief. Als iemand het eerste contact met deze stof overleeft, zal hij waarschijnlijk kanker krijgen door de kankerverwekkende effecten van de stof.