Top 10 Dodelijkste Slangen Ter Wereld

Ze sissen, ze glibberen en helaas voor mensen en nietsvermoedende prooien bijten ze. Slangen bijten ongeveer 5.4 miljoen mensen per jaar, met tussen de 81.000 en 138.000 doden tot gevolg, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Gifslangen doden hun slachtoffers met giftige stoffen die worden geproduceerd in een aangepaste speekselklier die het dier vervolgens met zijn giftanden in de prooi spuit. Dergelijk gif is in de loop van miljoenen jaren geëvolueerd om bij het slachtoffer ernstige reacties te veroorzaken, van immobilisatie en bloedingen tot weefseldood en ontstekingen. Hier zijn 10 slangen waarvan het gif niet alleen een klap uitdeelt voor kleine prooien, maar die ook mensen kunnen uitschakelen. Over de hele wereld bestaan er een aantal slangensoorten die in staat zijn om de mens te verwonden of zelfs te doden. Deze slangensoorten hebben niet alleen een dodelijke beet, maar worden ook beschouwd als een van de giftigste slangen ter wereld die de hoogste aantal dodelijke slachtoffers veroorzaken als gevolg van hun gewelddadig gedrag en krachtig gif.

Onderstaande lijst illustreert en verklaart waarom de 10 dodelijkste slangen momenteel bestaan op basis van een analyse van zowel de algemene toxiciteit, als het potentieel voor menselijke sterfte bij afwezigheid van medicijnen of een geschikt slangen tegengif. Van zwarte mamba tot inlandtaipan, dit zijn de top 10 dodelijkste slangen ter wereld.

10. Zwarte mamba

 

De dodelijkste slang van Afrika, de zwarte mamba (Dendroaspis polylepis) kan een mens doden met slechts twee druppels gif. Genoemd naar de donkere, inktachtige kleur aan de binnenkant van hun bek, zijn zwarte mamba's eigenlijk bruinachtig van kleur. Ze zijn gemiddeld 2.5 meter lang en kunnen zich met een snelheid van 19 km/u voortbewegen.

Deze lange slangen worden geboren met twee tot drie druppels gif in elke hoektand, dus het zijn dodelijke bijters vanaf het begin. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn, kunnen ze tot 20 druppels in elk van hun giftanden opslaan.Zonder behandeling, is een beet van deze Afrikaanse slang bijna altijd dodelijk.

Dit is wat het gif van de zwarte mamba met je lichaam doet: Eenmaal geïnjecteerd, verstoort het gif de activiteit op een kruispunt waar zenuwen en spieren met elkaar in verbinding staan, wat resulteert in verlamming. Omdat het gif ook cardiotoxisch is, kan het leiden tot een hartstilstand.

Wetenschappers weten niet zeker hoeveel mensen jaarlijks door zwarte mamba's worden gedood, maar naar schatting is de zwarte mamba verantwoordelijk is voor het grootste aantal slangengerelateerde sterfgevallen in zuidelijk Afrika.

9. Bothrops asper

 

Een beet van een Bothrops asper kan het lichaamsweefsel van een persoon zwart kleuren terwijl het begint af te sterven. Deze adders, die in Midden- en Zuid-Amerika leven en tussen 1.2 en 2.5 m lang zijn en tot 6 kg wegen, zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle vergiftigingen door slangenbeten in Midden-Amerika. Omdat het gif van de Bothrops asper een antistollingsmiddel (een stof die de bloedstolling belemmert) bevat, kan een beet van deze slang bij iemand tot bloedingen leiden. En, als dat je nog niet afschrikt, bedenk dan dit: Een vrouwtje kan 90 felle nakomelingen baren.

8. Boomslang

 

De boomslang, die in heel Afrika voorkomt maar voornamelijk in Swaziland, Botswana, Namibië, Mozambique en Zimbabwe, is een van de giftigste van de zogenaamde achter-tand slangen. Dergelijke slangen kunnen hun giftanden terug in hun bek vouwen wanneer ze die niet gebruiken. Net als andere dodelijke slangen heeft ook deze slang hemotoxisch gif dat de slachtoffers inwendig en uitwendig doet leegbloeden.

Met een eivormige kop, grote ogen en een felgroen lichaam met patroon is de boomslang een echte blikvanger. Bij bedreiging zal de slang haar nek opblazen tot twee keer haar omvang en een felgekleurde huidflap tussen haar schubben blootleggen. De dood door een beet van een boomslang kan gruwelijk zijn. Slachtoffers lijden aan uitgebreide spier- en hersenbloedingen, en daarbovenop zal bloed beginnen sijpelen uit elke mogelijke uitgang, inclusief het tandvlees en de neusgaten, en zelfs de kleinste snijwonden. Bloed zal ook door het lichaam stromen via de ontlasting, urine, speeksel en braaksel van het slachtoffer, totdat hij sterft. Gelukkig bestaat er tegengif voor de boomslang als een slachtoffer dat op tijd kan krijgen.

7. Australische tijgerslang

 

De Australische tijgerslang (Notechis scutatus), die inheems is in de bergen en graslanden van Zuidoost-Australië, dankt zijn naam aan de gele en zwarte banden op zijn lichaam, hoewel niet alle populaties dat patroon vertonen, aldus het Australisch Museum. Het krachtige gif van deze slang kan bij mensen al binnen 15 minuten na een beet vergiftiging veroorzaken en is gemiddeld verantwoordelijk voor ten minste één sterfgeval per jaar.

6. Russells adder

 

Ongeveer 58.000 doden in India worden jaarlijks toegeschreven aan slangenbeten, en de Russell's adder (Daboia russelii) is verantwoordelijk voor de meerderheid van deze sterfgevallen. Deze soort wordt beschouwd als een van de meest dodelijke van de echte adders.

In Sri Lanka, waar deze nachtelijke adder graag rust in rijstvelden, veroorzaken ze een hoge sterfte onder rijstboeren tijdens de oogsttijd. Het gif van de slang kan leiden tot een afschuwelijk smeersel van symptomen: acuut nierfalen, ernstige bloedingen en multi-orgaan schade. Sommige bestanddelen van het gif die verband houden met de bloedstolling kunnen ook leiden tot acute beroertes, en in zeldzame gevallen, symptomen die lijken op het syndroom van Sheehan, waarbij de hypofyse stopt met de productie van bepaalde hormonen. Slachtoffers sterven meestal aan nierfalen.

5. Zaagschubadder

 

De zaagschubadder (Echis carinatus) is het kleinste lid van de "Grote Vier" in India - samen met de Russells adder, de gewone krait (Bungarus caeruleus) en de Indische cobra (Naja naja) - waarvan wordt aangenomen dat hij verantwoordelijk is voor de meeste beten en gerelateerde sterfgevallen in het land.

In plaats van het stereotiepe "gissende" geluid dat aan slangen wordt toegeschreven, begint deze adder te "sissen" door speciale gekartelde schubben tegen elkaar te wrijven wanneer hij wordt bedreigd. Eenmaal gebeten door deze adder, zal een persoon een plaatselijke zwelling en pijn in het gebied hebben, gevolgd door een mogelijke bloeding. Aangezien het gif het vermogen van een persoon om bloed te stollen aantast, kan het leiden tot inwendige bloedingen en uiteindelijk acuut nierfalen. Hydratatie en tegengif (er zijn negen soorten tegengif voor deze slang) moeten binnen enkele uren na de beet worden toegediend, wil een persoon overleven.

4. Gebandeerde krait

 

De gebandeerde krait (Bungarus fasciatus) is een trage beweger overdag en heeft veel meer kans om te bijten na het donker. Het gif van de slang kan de spieren verlammen en voorkomen dat het middenrif beweegt. Hierdoor kan er geen lucht meer in de longen komen, wat effectief leidt tot verstikking.

3. Koningscobra

 

De koningscobra (Ophiophagus hannah) is 's werelds langste gifslang, met afmetingen tot 5.4 m. Het indrukwekkende gezichtsvermogen van de slang stelt haar in staat een bewegend persoon op bijna 100 meter afstand te zien Bij bedreiging zal een koningscobra speciale ribben en spieren in zijn nek gebruiken om zijn "kap" of de huid rond zijn kop uit te waaieren; deze slangen kunnen ook hun kop van de grond tillen, ongeveer een derde van hun lichaamslengte

Zijn bekendheid dankt hij niet zozeer aan de kracht van zijn gif, maar eerder aan de hoeveelheid die hij in zijn slachtoffers injecteert: Elke beet levert ongeveer 7 milliliter gif, en de slang heeft de neiging om aan te vallen met drie of vier beten snel na elkaar. Zelfs een enkele beet kan een mens doden in 15 minuten en een volwassen olifant in slechts een paar uur.

2. Taipan

 

Je kunt meerdere keren gebeten worden voordat je je bewust wordt van de taipan (Oxyuranus scutellatus), dankzij zijn ongelooflijke snelheid. Wanneer hij bedreigd wordt, tilt deze slang, die in de vochtige bossen van gematigde en tropische kustgebieden leeft, zijn hele lichaam van de grond terwijl hij met buitengewone precisie met de giftanden eerst springt en gif in zijn vijand spuit. Vóór 1956, toen een doeltreffend tegengif werd geproduceerd, was de beet van deze slang bijna altijd dodelijk.

1. Oxyuranus microlepidotus

 

De Oxyuranus microlepidotus is een van de giftigste slangen, wat betekent dat slechts een heel klein beetje van zijn gif een prooi (of een menselijk slachtoffer) kan doden. Ze leven verscholen in de kleiige spleten van de uiterwaarden van Queensland en Zuid-Australië, vaak in de voorgegraven holen van andere dieren. Omdat hij op meer afgelegen plaatsen leeft dan de taipan aan de kust, komt de taipan in het binnenland zelden in contact met mensen. Wanneer de Oxyuranus microlepidotus zich bedreigd voelt, kronkelt de slang zijn lichaam in een strakke S-vorm alvorens uit te halen in één snelle beet of meerdere beten. Een hoofdbestanddeel van dit gif, dat het onderscheidt van andere soorten, is het enzym hyaluronidase. Dit enzym verhoogt de absorptiesnelheid van het gif in het lichaam van het slachtoffer.