Top 10 Dieren Met Sterkste Bijtkracht

De mens heeft een bijtkracht van 80 tot 110 kg/cm². Maar dat laag getal aan samenklappende kaken verbleekt in vergelijking bij deze fascinerende dieren uit de natuur.

 

Wel, waar wacht je nog op? Zet je tanden maar in de top 10 dieren met de sterkste bijtkracht.

10. Hyena - Bijtkracht: 77.33 kg/cm²

Hyena
Bron: Bernard DUPONT

De hyena gebruikt zijn bijtkracht om boten af te breken om bij het smakelijk merg te komen van zijn prooi.

 

Hyena's hebben conisch gevormde premolaren, gespecialiseerde tanden voor het breken en verbrijzelen van botten. Samen met hun sterke kaken en brede kiezen zorgen deze hondachtige vleesetende zoogdieren ervoor dat geen enkel deel van het karkas verloren gaat. Dankzij het sterk geconcentreerde zoutzuur in hun maag kunnen ze zelfs botten verteren.

9. Grizzlybeer - Bijtkracht: 81.55 kg/cm²

Grizzlybeer
Bron: Jill White

Grizzly beren gebruiken hun bijtkracht om dierenvlees te scheuren en botten te breken van grote prooien.

 

Er is een reden waarom wandelaars wordt verteld om grizzly's te vermijden als dat mogelijk is. Naast hun enorme omvang en vlijmscherpe klauwen, hebben ze een beet die sterk genoeg is om een bowlingbal te verpletteren... of een menselijke schedel, zonder een spier te vertrekken.

8. IJsbeer - Bijtkracht: 84.36 kg/cm²

IJsbeer
Bron: Magda Ehlers

De bijtkracht van ijsberen wordt gebruikt om door de dikke speklaag van Arctische dieren te bijten.

 

Van de beren (Ursidae) hebben ijsberen de sterkste beet. Zij zijn ook de enige berensoort die tot de zeezoogdieren wordt gerekend. Hun grote hoektanden kunnen tot 5 cm groot worden, die ze gebruiken voor hun Arctische prooi, voornamelijk ringelrobben en baardrobben. Maar ijsberen zijn niet kieskeurig, ze scharrelen ook karkassen leeg, of knabbelen op andere zoogdieren, vegetatie, vogels en eieren.

7. Gorilla - Bijtkracht: 91.39 kg/cm²

Gorilla
Bron: Tambako The Jaguar

Gorilla's gebruiken hun bijtkracht om op harde takken te kauwen en boomschors af te scheuren.

 

Ondanks hun krachtige beet zijn gorilla's grotendeels vegetarisch. Ze gebruiken hun krachtige kaken om schors te strippen, eerst van de boom, en vervolgens voor bomen als de Milicia excelsa, om de buitenste schors (die wordt weggegooid) te scheiden van de zoete binnenste schors.

6. Stierhaai - Bijtkracht: 94.91 kg/cm²

Stierenhaai
Bron: Chaloklum Diving

Stierhaai uit Thailand. Het dieet van de stierhaai is zeer gevarieerd en gebruikt zijn bijtkracht om oesters en schildpadden tot baby nijlpaarden en andere haaien te verorberen.

 

Een stierhaai heeft meer tanden dan andere haaiensoorten, tot wel 350 tanden tegelijk. De bek van een haai werkt als een lopende band: als een oude tand, dicht bij de rand van de kaak, uitvalt, schuift een tand uit de rij erachter naar voren om hem te vervangen. Dit betekent dat ze tot wel 50.000 tanden kunnen groeien in een mensenleven! Geen wonder dat haaientanden zo vaak voorkomen in het fossielenbestand.

5. Jaguar - Bijtkracht: 105.46 kg/cm²

Jaguar
Bron: Ian Lindsay

De jaguar gebruikt zijn bijtkracht om het doorsnijden van de gepantserde huid van een krokodil, schelpen van schildpadden en schildpadden, en het verbrijzelen van botten.

 

Als opportunistische jagers jagen jaguars op zowat alles. Met één krachtige beet in de achterkant van de schedel kunnen ze dieren tot vier keer hun eigen gewicht verslaan.

4. Nijlpaard - Bijtkracht: 126.55 kg/cm²

Nijlpaard
Bron: Brigitte Werner

De nijlpaard gebruikt zijn bijtkracht om zich te verdedigen tegen toproofdieren of om andere nijpaarden aan te vallen of zich er tegen te verdedigen.

 

Nijlpaarden hebben de grootste bek en de grootste tanden van alle landzoogdieren; hun hoektanden zijn doorgaans 71 cm lang en groeien voortdurend aan. De grootste hoektand die ooit bij nijlpaarden is gemeten, is maar liefst 122 cm!

3. Mississippialligator - Bijtkracht: 149.40 kg/cm²

Mississippialligator
Bron: Ray Bilcliff

De mississippialligator of Amerikaanse alligator gebruikt zijn bijtkracht om prooi in de val te lokken, eender welk prooi.

 

Als opportunistische roofdieren liggen alligators op de loer voor de gemakkelijkste prooi. Van slangen, vissen en schildpadden tot zoogdieren en amfibieën, zelfs insecten, ze zijn niet kieskeurig. En wat betreft kracht? Onderzoekers ontdekten dat de beet van een alligator een kleine vrachtwagen kan optillen.

2. Zeekrokodil – Bijtkracht: 260.13 kg/cm²

Zeekrokodil
Bron: Bernard DUPONT

De zoutwaterkrokodil of zeekrokodil gebruiken hun bijtkracht om prooi vast te grijpen en een "death roll" uit te oefenen om hanteerbare stukken vlees af te scheuren.

 

De zoutwaterkrokodil is het grootste (levende) reptiel ter wereld. De mannetjes kunnen tot 7 m lang worden en ongeveer 1000 kg wegen, terwijl de vrouwtjes iets kleiner zijn. Ze houden zich op de loer langs de waterkant en lokken hun prooi in een hinderlaag met een gewelddadige uithaal. Ze worden vaak "levende fossielen" genoemd en zijn in 100 miljoen jaar grotendeels onveranderd gebleven.

1. Nijlkrokodil - Bijtkracht: 351.53 kg/cm²

Nijlkrokodil
Bron: Monika

De nijlkrokodil gebruikt zijn bijtkracht om prooi te verpletteren voordat ze die doorslikken, vaak in zijn geheel.

 

Hoewel nijlkrokodillen kleiner zijn dan zoutwaterkrokodillen, staan zij op de 1e plaats van dieren met sterkste bijtkracht. Ze zijn heel agressief en extreem territoriaal, hierdoor maken ze goed gebruikt van hun krachtige beet. Nijlkrokodillen verslaan elke prooi die zich in de buurt van het water waagt, hoewel hun dieet voornamelijk uit vis bestaat.