Top 10 Diepste Grotten Ter Wereld

Grotten fascineren de mens al eeuwenlang. Experts schatten dat de diepte van een grot niet meer dan 3000 meter kan zijn vanwege de druk van de bovenliggende rotsen.

Of er grotten bestaan die meer dan 3000 meter diep zijn? Tot nu toe zijn er nog zo geen diepere grotten ontdekt, maar er zijn een paar grotten die dieper gaan dan 2000 meter.

Wat zijn de diepste grotten? Een grot is een natuurlijk gat dat diep onder de grond gaat. Ze worden in miljoenen jaren gevormd door verschillende geologische processen en atmosferische invloeden. Mensen worden naar grotten getrokken vanwege het mysterie, de verwondering en de sensatie.

Veel mensen kunnen zich maar een handvol keren herinneren dat ze ooit de kans hebben gehad om een grot te verkennen om stalactieten en stalagmieten te zien, en de mysterieuze wezens die in een wereld zonder licht leven.

Grotten trekken ons aan omdat ze zo mysterieus zijn en we ons afvragen hoe diep ze gaan. Grotten trekken ons terug naar onze voorouders, toen ondiepe grotten als schuilplaats dienden, maar diepe grotten maak ons ook bang met hun verstikkende duisternis.

Voordat we de top 10 van de diepste grotten bekijken, is het de moeite waard erop te wijzen dat de recordhouders blijven veranderen naarmate mensen grotten verkennen en dieper afdalen dan ze ooit eerder zijn gegaan. Degenen die ooit aan de top stonden zijn door de ranglijst heen geglipt. Er zijn veel grotten die nog niet volledig zijn onderzocht. Veel van deze grotten zijn te gevaarlijk voor het publiek.

Sommige van de diepste grotten ter wereld bevinden zich in Abchazië, dat zichzelf als een onafhankelijke natie beschouwt na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1992. Maar Georgië beweert dat het deel uitmaakt van zijn soevereine grondgebied. De Republiek Abchazië is erkend door slechts 7 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties.

In de onderstaande lijst gaan we de top 10 van de diepste grotten ter wereld van dichterbij bekijken. De maximale onderzochte diepte van een grot vertegenwoordigt de hoogte van het hoogste ingangspunt naar het laagst toegankelijke punt. Zonder verder oponthoud zijn dit de top 10 diepste grotten ter wereld.

10. Sistema Huautla, Mexico - 1545 meter

 

Gelegen in het Sierra Mazateca gebergte van Mexico, is het 1560 meter diep van het hoogste toegangspunt tot het laagste punt. Volgens National Geographic heeft het 25 verschillende ingangen en meer dan 64 km aan in kaart gebrachte doorgangen.

9. Hirlatzhöhle, Oostenrijk - 1560 meter

 

Deze grot werd in 1949 ontdekt in de buurt van het dorp Hallstatt in Oostenrijk. Gelegen in het Dachsteingebergte van de Oostenrijkse Alpen, is het een van de diepste en langste grotten ter wereld. Het kan meer dan twee dagen duren om het diepste punt te bereiken. Hirlatzhöhle is een uiteinde van een groot grottensysteem dat, als het volledig wordt ontdekt, meer dan 2.200 meter diep en 482 km lang kan zijn.

8. Torca del Cerro del Cuevón, Spanje - 1589 meter

 

Er zijn veel grotten in Spanje en Torca del Cerro del Cuevón is de diepste. Het gaat 1589 meter diep. De grot ligt in het Prinsdom Asturië in het noordwesten van Spanje. Deskundigen beschouwen het als een van de meest uitdagende afdalingen ter wereld.

7. Gouffre Jean-Bernard, Frankrijk - 1602 meter

 

Jean Bernard, gelegen in de Franse Alpen, werd in 1963 ontdekt door de Franse avonturengroep Groupe Vulcain. Tot 1980 werd het beschouwd als de diepste grot van de planeet. Gouffre Jean-Bernard heeft minstens 13 bekende ingangen. Het heeft een lengte van 20.4 km.

6. Lamprechtsofen-Vogelschacht, Oostenrijk - 1632 meter

 

Lamprechtsofen-Vogelschacht is een aangesloten grottensysteem in Oostenrijk. Het heeft een maximaal gemeten diepte van 1632 meter, maar het zou veel dieper kunnen zijn dan dat. Speleologen uit de hele wereld zijn het nog steeds aan het verkennen. Het werd beschouwd als de diepste grot ter wereld tot de ontdekking van de Voronjagrot, ook Kroebera-Voronia-grot in Georgië.

5. Gouffre Mirolda, Frankrijk - 1733 meter

 

Gouffre Mirolda is de diepste grot van Frankrijk en was tussen januari 2003 en juli 2004 de diepste grot ter wereld. Het was de eerste grot ter wereld die meer dan 1000 meter diep werd verkend.

4. Illuzia-Snezhnaja-Mezhonnogo, Abchazië/Georgië - 1760 meter

 

Het grottennetwerk Illuzia-Snezhnaja-Mezhonnogo ligt in het Gagragebergte in Abchazië, Georgië. Het heeft een maximale diepte van 1760 meter. Alleen de meest ervaren speleologen durven dit grottennetwerk af te dalen. Het bestaat uit twee grotten: de Illuzia en Snezhnaja.

3. Sarma Grot, Abchazië/Georgië - 1830 meter

 

De Sarma grot ligt ook in het Gagragebergte van Abchazië, Georgië. Het is bekend dat het minstens 1830 meter diep is. Speleologen blijven het verkennen, en er is een goede kans dat ze dieper in het grottenstelsel zullen afdalen. Het zou ons niet verbazen als het in de nabije toekomst de diepste grot ter wereld wordt.

2. Voronjagrot, Abchazië/Georgië - 2197 meter

 

Ook wel bekend als de Kroebera-Voronia-grot of Grot van Kroeber, is de op één na diepste grot op aarde, met een maximaal gemeten diepte van 2197 meter. Het is gelegen in de buurt van de Sarma grot. Voronjagrot was de eerste grot die op meer dan 2000 meter diepte werd onderzocht.

1. Veryovkina Grot, Abchazië/Georgia - 2212 meter

 

Veryovkina is een van de enige twee bekende grotten op aarde die dieper gaan dan 2000 meter. De ingang bevindt zich in het Arabika Massif, het Gagragebergte van de Westelijke Kaukasus in Georgië. Hoewel het in 1968 werd ontdekt, slaagden speleologen er pas in om de maximale diepte van 2212 meter te bereiken in maart 2018. Ze zijn nog steeds bezig met het verkennen van de grot.