Top 10 Beste Vrije Trappen Nemers

Top 10 Lijstjes Sport

Er is niets spectaculairder dan een bal van afstand in het net te zien vliegen met bijna een heel team voor je. Het is een unieke vaardigheid waarin slechts enkelen kunnen uitblinken, maar slechts weinigen hebben het tot in de perfectie onder de knie, hoewel er enkele verrassende vrije-trapnemers zijn. Maar als je het onder de knie hebt, zijn het vrije trappen die herinneringen oproepen die voor altijd voortleven na de tijd van een speler op het veld. James Ward-Prowse maakt momenteel naam als de beste vrije trap nemer in de Premier League. Maar wie zijn de beste vrije trappen nemers aller tijden?

10. Steven Gerrard (Liverpool)

 

Steven Gerrard
Biser Todorov - CC BY-SA 4.0

De aanvoerder van Liverpool kiest vaak voor pure kracht om keepers te verslaan in situaties met doelpunten. Kijk maar naar zijn poging tegen Newcastle op St James Park een paar jaar geleden. Dit betekent dat Gerrard een goede optie is wanneer een vrije trap van dichtbij komt en het moeilijk is om de bal over de muur te knikken. Gerrard heeft verschillende vrije trappen genomen, die weliswaar niet altijd in de hoek zijn, maar toch de keeper verslaan vanwege de snelheid waarmee ze afgelegd worden.

9. Roberto Carlos (Anzhi Makhachkala)

 

Roberto Carlos
Рыбакова Елена - CC BY-SA 3.0

Er staan een aantal oudgedienden op deze lijst en Carlos valt zeker in deze categorie. Zijn beroemdste vrije trap was die tegen Frankrijk tijdens het Tournoi de France in 1997. De vrije trap van Carlos leek rakelings naast het doel te gaan - zie de man achter het doel bukken - totdat de bal terugdraaide en in de korte hoek van de paal van Fabien Barthez belandde. Waar de meeste van deze spelers precisie en kracht vermengen, legt Carlos het meeste van zijn inspanningen op het laatste, wat betekent dat een behoorlijk percentage naast het doel gaat. Maar als ze wel raak zijn, heeft de keeper een probleem.

8. Alessandro Del Piero (Juventus)

 

Alessandro Del Piero
jmage - CC BY 2.0

Dankzij zijn vrije trappen is Del Piero de recordscorer van Juventus geworden. Die vrije trappen hebben de Bianconeri ook aan vijf titels geholpen. Hij maakt al sinds 1993 knallers en scoorde een hattrick bij zijn eerste optreden voor de club. Del Piero, winnaar van de wereldbeker met Italië in 2006, kan de bal krullen of met kracht raken, zoals hij deed met een van zijn beste vrije trappen tegen Inter Milaan in het San Siro, ook in 2006.

7. Juan Roman Riquelme (Boca Juniors)

 

Juan Roman Riquelme
Chivista - CC BY-SA 3.0

De Argentijn scoorde in 2010 twee gelijkwaardige vrije trappen tegen Chili in een WK-kwalificatiewedstrijd en vertelde in 2007 aan uefa.com hoe hij het beste haalt uit een dode-balsituatie. Hij bepaalt de plek waar hij de bal wil raken, doet niet meer dan drie of vier stappen terug, en maakt bijna altijd contact met de binnenkant van zijn voet om een maximale krul te krijgen. Riquelme blijft twee of drie dagen per week achter op de training om vrije trappen te oefenen.

6. Andrea Pirlo (Juventus)

 

Andrea Pirlo
Chensiyuan - CC BY-SA 4.0

"Het enige wat nodig is, is elke dag een beetje oefenen en je kunt je touch en nauwkeurigheid enorm verbeteren", zegt de voormalige Milanese 'fantasista'. Pirlo moet wel heel wat uurtjes op het trainingsveld hebben doorgebracht, want hij is de laatste tien jaar een van de beste exponenten van de vrije trap in de Serie A geweest. Hij is een meester van de gekrulde vrije trap en er zijn er maar weinig die een bal beter over een muur van spelers heen kunnen krijgen.

5. Wesley Sneijder (Inter Milan)

 

Sneijder, een andere goede exponent van de vrije bal, zegt dat de uren die hij als jongeling op het trainingsveld doorbracht, zijn techniek aanscherpten en hem maakten tot de vrije-trapnemer die hij nu is. De Nederlander beweert dat hij de bal probeert te mikken "tussen de tweede en de derde man aan de buitenkant van de muur." Hij controleert de positie van de keeper en de windrichting, voordat hij de bal door of over dit deel van de muur in een van de hoeken schiet. Iedereen die zijn reeks vrije trappen voor Ajax, Real Madrid en Inter heeft gezien, zal beamen dat de praktijk zeker vruchten heeft afgeworpen.

4. Ronaldinho (Flamengo)

 

De vrije trappen van de Braziliaan zijn van een echte schoonheid. Het voormalige idool van Barcelona benadert de bal vanaf de zijkant om extra krul te krijgen. Het resultaat is vaak een schot dat de muur omzeilt en in een van de bovenhoeken belandt. Het gaat niet alleen om kracht, want Ronaldinho streelt de bal vaak over een muur om het gewenste resultaat te bereiken. Een van zijn beroemdste vrije trappen was die tegen Engeland tijdens het WK 2002.

3. Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

 

De Portugese aanvaller slaat de bal vaak op de klep om meer uitwijken en beweging te krijgen. Kijk hoe veel van zijn set-pieces omhoog en over de muur gaan, voordat ze een neerwaartse baan nemen en zich onder de lat nestelen. Ronaldo's techniek staat in contrast met die van de meeste andere spelers. Voormalig Manchester United aanvaller Mark Hughes merkte in 2009 op: "Hij slaat neer op de bal en laat de vlucht en het tempo de rest doen door de lucht."

2. David Beckham (LA Galaxy)

 

De invloed van de Engelsman op het veld mag dan in de laatste jaren van zijn carrière zijn afgenomen, zijn vermogen om een vrije trap in de bovenhoek te krullen zal hij nog wel een tijdje behouden. Doelmannen weten vaak waar hij de bal gaat plaatsen, maar zijn machteloos om de bal te stoppen, zo krachtig en precies is de treffer. Beckham maakte naam bij Manchester United en was daarna actief bij Real Madrid, LA Galaxy en AC Milan.

1. Juninho Pernambucano (Vasco da Gama)

 

De Braziliaan heeft de fans in Frankrijk bijna 10 jaar lang versteld doen staan met zijn sublieme vrije trappen bij Lyon. De middenvelder scoorde 44 keer uit vrije trappen in zijn tijd in het Stade Gerland. Een dergelijke bijdrage leidde ertoe dat toenmalig Lyon-directeur Bernard Lacombe, die een sleutelrol speelde bij zijn aanstelling, Juninho bestempelde als "een van de belangrijkste spelers in de geschiedenis van de club". Juninho weet een immense beweging op de bal te krijgen, en is ook een specialist van grote afstand.