Top 10 Beste Oneliners Uit Actiefilms

Top 10 Beste Oneliners Uit Actiefilms

Alle soorten actiefilms zijn erin geslaagd om een aantal verbazingwekkende en memorabele oneliners te maken, van 300 tot Die Hard.

Het genre van de actiefilm heeft van de oneliner een kunstvorm gemaakt. Net wanneer de held de slechterik voorgoed uitschakelt, is het nu een vereiste dat hij iets zegt dat tegelijkertijd cool, slim en een beetje goedkoop is. Alle soorten actiefilms zijn er sinds het begin van de cinema in geslaagd een aantal verbazingwekkende en memorabele spitsvondigheden te maken.

Of het nu woorden zijn die worden uitgewisseld tussen twee bandieten die op het punt staan een duel aan te gaan of de laatste kans om iets te zeggen tegen de man op wie de hoofdpersoon wraak heeft gezocht, bijna elke actiefilm heeft een kans om het publiek op te winden voor de grote krachtmeting.

Dit zijn volgens ons de top 10 beste onliners uit actiefilms.

10. 300 - This Is Sparta!

Verschijningsdatum: 9 december 2006
Box office: 456,1 miljoen dollar

Eén van de grootste echte actiefilms van de afgelopen jaren, Zack Snyder's 300 is verbazingwekkend gechoreografeerd en geschoten, met een briljant stemmende cinematografie. 300 heeft veel geweldige dialogen, zoals de beruchte scène "tonight we dine in hell," maar het is de beroemde zin die Leonidas aan het begin van de film mompelt - "This is Spara!" - is de beroemdste en met gemak de beste.

Koning Leonidas weigert in te gaan op de eisen van de Perzische boodschapper en maakt een statement over het buitenlandse beleid van Sparta door de man in een bodemloze put te schoppen nadat hij de beroemde zin heeft geroepen. Gevoed door woede en testosteron zal de scène de kijkers klaarstomen om door een stenen muur te rennen.

9. Dirty Harry - You've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do you, punk?

Verschijningsdatum: 1971
Box office: 36 miljoen dollar

Eén van de meest geciteerde zinnen in de filmgeschiedenis is er ook één die door velen verkeerd wordt gebracht. Ondanks de intensiteit van de zin " You gotta ask yourself one question. Do I feel lucky? Well, do ya punk?", is het de kalme en beheerste toon waarop Clint Eastwood's personage hem uitspreekt die hem zo huiveringwekkend maakt.

Ongeacht zijn plaats in de popcultuur, spreekt de zin voor zichzelf. Krachtig en huiveringwekkend, het laat zien hoe intens Clint Eastwood's aanwezigheid op het scherm was gedurende de Dirty Harry franchise.

8. Scarface - Say hello to my little friend

Verschijningsdatum: 1983
Box office: 66 miljoen dollar

Voor sommigen is Scarface een keerpunt in de carrière van Al Pacino, maar niet noodzakelijkerwijs ten goede. Schijnbaar weg van meer genuanceerde rollen, zien we in Scarface Al Pacino voor het eerst losgaan als de excentrieke en luidruchtige personages waar hij de jaren daarna bekend om is geworden.

De film zelf is nog steeds een fantastische actiefilm (zozeer zelfs dat er een remake van Scarface op komst is), en hij levert een zin af die zo iconisch is dat zelfs mensen die de film nooit gezien hebben hem kennen. Er zijn weinig dingen stoerder dan Al Pacino's iconische zin "Say hello to my little friend" die hij schreeuwt voordat hij een regen van hellevuur op zijn aanvallers loslaat. Die berg cocaïne had waarschijnlijk iets te maken met de intensiteit van Tony Montana.

7. Terminator 2: Judgment Day - Hasta La Vista, Baby

Verschijningsdatum: 1991
Box office: 520,9 miljoen dollar

Arnold Schwarzenegger heeft misschien wel meer iconische filmzinnen dan welke acteur dan ook in de geschiedenis, vooral als het gaat om actiefilms. Met iconische zinnen als "If it bleeds we can kill it," uit Predator en natuurlijk "I'll be back," uit de Terminator-franchise, is de acteur een wandelende oneliner.

Het is echter zijn iconische zin in Terminator 2: Judgment Day - "Hasta la vista, baby" - die de meeste eer verdient. Een zin die kijkers laat juichen als het besef doordringt dat hij de handdoek nog niet in de ring heeft gegooid, is de perfecte manier om een iconisch gevecht in een iconische film af te sluiten.

6. Gladiator - I Will Have My Vengeance, In This Life Or The Next.

Verschijningsdatum: 2000
Box office: 460,5 miljoen dollar

Terwijl de meeste actiefilms afdwalen naar campy of cheesy, koos Gladiator voor een meer volwassen en scherpzinnige benadering van het actiegenre. Vol met epische decorstukken en briljant kostuumontwerp, is Maximus' intensiteit voelbaar in elke scène van de film.

"I will have my vengeance, in this life or the next" is gemakkelijk de meest epische dialoogregel in de film, waardoor Maximus' toespraak tot de keizer van Rome zo goed als perfect is met een laatste regel die geen ruimte laat voor interpretatie. Hij toont zijn vastberadenheid en moed en het is niet gemakkelijk om ineen te krimpen van angst wanneer deze zin wordt uitgesproken.

5. Avengers: Endgame - I Am Iron Man

Verschijningsdatum: 2019
Box office: 2,798 miljard dollar

De laatste zin van Tony Stark had niet perfecter kunnen zijn. Na een indrukwekkende reeks van 11 films bracht Tony Stark het ultieme offer door eindelijk afscheid te nemen van het universum dat hij hielp te beginnen met de woorden "Ik ben Iron Man".

In de aanloop naar Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame, werd er volop gespeculeerd over welke belangrijke personages zouden overleven. Marvel deed goed werk door het geheim onder de pet te houden en ondanks de heroïek van de slotscène wisten de meeste kijkers dat zelfs Tony Stark het gebruik van de Infinity Gauntlet niet kon overleven. De laatste regel van Iron Man is prachtig, hartverscheurend en inspirerend tegelijk.

4. Air Force One - Get Off My Plane

Verschijningsdatum: 1997
Box office: 315,2 miljoen dollar

Een film met vrijwel non-stop actie in een vliegtuig klinkt als precies datgene waar fans van actiefilms dol op zijn, en gooi daar Harrison Ford als president en hoofdrolspeler bij en je hebt één van de meest iconische actiefilms aller tijden.

Na een gewaagde worsteling op de rand van het open laadluik van een vliegtuig tijdens de vlucht, slaagt Harrison erin de parachute van de schurk los te trekken voordat hij een ongelooflijk koude zin uitspreekt - " Get off my plane" - en hem de dood in jaagt. Ondanks de epische climax is er nog genoeg actie nadat de schurk is verslagen, maar het is de iconische zin die eruit springt als het hoogtepunt van de film.

3. Independence Day

Verschijningsdatum: 1996
Box office: 817,4 miljoen dollar

Independence Day is een actiefilm met een groot aantal iconische momenten (vooral Bill Pullmans toespraak als president vóór het eindgevecht), maar er is één regel die er bovenuit steekt.

Vol woede, frustratie en pure uitputting geeft Will Smith een berisping aan een buitenaardse levensvorm die hij net heeft verslagen in een chaotisch hondengevecht, precies het soort voldoening waar het publiek op hoopte nadat hij de buitenaardse eindelijk had gedood. De zin is kort en krachtig en past perfect bij het karakter van de heethoofdige piloot.

2. The Matrix - Dodge This

Verschijningsdatum: 1999
Box office: 467,2 miljoen dollar

The Matrix was niet alleen immens populair bij de release, maar is ook in het digitale tijdperk verrassend goed geëvolueerd. De choreografie en het tempo zijn nog steeds indrukwekkend en de invloed van de film op het actiegenre is enorm.

Hoewel elke actiesequentie in de film memorabel is, is het het iconische gevecht op het dak dat de meest memorabele zin in de film heeft. Na het ontwijken van een stortvloed aan kogels tijdens een intense schietpartij, was "dodge this" de perfecte zin om de scène af te sluiten, en misschien wel de meest bevredigende moord in de franchise.

1. Die Hard - Yippee-ki-yay, motherfucker

Verschijningsdatum: 1988
Box office: 240 miljoen dollar

Dit is de ultieme actiefilm die elke fan van het genre zou moeten zien - en waarschijnlijk al meer dan eens heeft gezien. De briljante prestatie van Bruce Willis in de originele Die Hard heeft de films van de volgende decennia beïnvloed en is meer dan 30 jaar later nog steeds geliefd bij de fans.

De film bevat tal van memorabele en geweldige zinnen van Willis (en ook die van Alan Rickman), maar slechts één zin zal het publiek doen juichen. Vanaf het moment dat kijkers de vreemde en bijna lachwekkende zin "Yippee-ki-yay, motherfucker" horen, weet het publiek dat John McClane nog een laatste truc achter de hand heeft.