Beste Musea Nederland
Ron Porter - Pixabay

Top 10 Beste Musea In Nederland

Nederland is een land met een rijk cultureel erfgoed en zijn musea behoren tot de meest bezochte ter wereld. De musea in Nederland tonen een breed scala aan kunst, geschiedenis en cultuur en bieden bezoekers de mogelijkheid om verschillende aspecten van het Nederlandse erfgoed te verkennen en te leren kennen. In de top 10 van meest bezochte musea in Nederland staan onder andere het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Deze musea bieden bezoekers een unieke en meeslepende ervaring en hebben elk hun eigen verhaal te vertellen. Lees verder voor een kort overzicht van elk museum en wat het te bieden heeft.

10. Museum de Fundatie

 

Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst met twee locaties in Zwolle en Heino/Wijhe. Het museum bezit een collectie beeldende kunst, met werken vanaf het einde van de middeleeuwen tot nu, verzameld door Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. De collectie bestaat uit oude, moderne en hedendaagse kunst, toegepaste kunst en etnografische voorwerpen. Een deel van de collectie bestaat uit moderne en hedendaagse kunst die gemaakt is in Overijssel. Het museum organiseert ook elke drie maanden nieuwe, brede tentoonstellingen. Het museum staat bekend om zijn indrukwekkende collectie Nederlandse kunst, waaronder werken van Mondriaan, Sluijters, Israëls en Jan Cremer. De hoofdlocatie van het museum in Zwolle is gevestigd in een voormalig gerechtsgebouw, dat is uitgebreid met een moderne aanbouw in de vorm van een grote glazen koepel. De tweede locatie van het museum, Kasteel het Nijenhuis, is een kasteel in de buurt van Zwolle dat een beeldentuin en een collectie moderne en hedendaagse kunst huisvest.

9. Centraal Museum

 

Het Centraal Museum in Utrecht, Nederland, is een museum dat je gezien moet hebben en staat bekend om zijn uitgebreide collectie, die voornamelijk bestaat uit lokaal geproduceerde werken. Een van de belangrijkste hoogtepunten is de collectie schilderijen van de Noordelijke maniërist Joachim Wtewael, de grootste ter wereld. Het museum bezit ook veel belangrijke schilderijen van de Utrechtse caravaggisten, zoals Gerard van Honthorst en Hendrick ter Brugghen. Daarnaast omvat de museumcollectie kunst van voor 1850, moderne kunst, toegepaste kunst, mode en de stadsgeschiedenis van Utrecht. Sinds 1980 bevat het museum de collectie van het Van Baaren Museum en sinds 2006 beheert het ook het Nijntje Museum, gewijd aan Dick Bruna en zijn konijnenfiguur Nijntje. Tot de hoogtepunten van het museum behoort het duizend jaar oude 'Utrechtse Schip', dat deel uitmaakt van de collectie 'Stadsgeschiedenis'. Het Centraal Museum biedt een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen, waaronder "Stoel neemt stelling", "Pauline Curnier Jardin Warme bloemen, warme vingers" en "Op scherp" (Een nieuwe kijk op fotorealistische schilderkunst), die bezoekers een unieke en inspirerende ervaring bieden.

8. Groninger Museum

 

Het Groninger Museum in Nederland is een museum voor kunst, design en kunstgeschiedenis in de stad Groningen. Het museum staat bekend om zijn bijzondere en kleurrijke gebouw, ontworpen door verschillende architecten, waaronder Alessandro Mendini, Philippe Starck, Michele de Lucchi en Coop Himmelb(l)au. De collectie van het museum omvat moderne en hedendaagse kunst van lokale, nationale en internationale kunstenaars, maar ook kunst van voor 1850, toegepaste kunst, mode en stadsgeschiedenis van Groningen. Een van de belangrijkste hoogtepunten van het museum is de collectie schilderijen van de Noordelijke maniërist Joachim Wtewael, de grootste ter wereld. Het museum bezit ook veel belangrijke schilderijen van de Utrechtse caravaggisten, zoals Gerard van Honthorst en Hendrick ter Brugghen. Het Groninger Museum biedt een gevarieerd aanbod van tentoonstellingen, waaronder schilderkunst, design, fotografie, mode, planten en installaties, die bezoekers een unieke en inspirerende ervaring bieden.

7. Kröller-Müller Museum

 

Het Kröller-Müller Museum in Nederland staat bekend om zijn uitzonderlijke kunstcollectie en unieke omgeving. Het museum ligt in het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo en beschikt over een opmerkelijke beeldentuin van meer dan 75 hectare, een van de grootste in Europa, met een mooie collectie moderne en hedendaagse beeldhouwwerken. Het museum bezit de op één na grootste collectie werken van Vincent van Gogh, waaronder bijna 90 schilderijen en meer dan 180 tekeningen, waardoor het een belangrijke bestemming is voor liefhebbers van Van Gogh. De museumcollectie bevat ook meesterwerken van moderne meesters zoals Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan, evenals een schat aan De Stijl en futuristische kunst. De unieke combinatie van kunst, architectuur en natuur, midden op de Veluwe, maakt het museum tot een bijzondere plek om te genieten en te ontdekken.

6. Nederlands Openluchtmuseum

 

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een nationaal openluchtmuseum dat een unieke en meeslepende ervaring biedt van het dagelijks leven van gewone mensen en de oude manier van leven in Nederland. Het museum, opgericht in 1912, beslaat ongeveer 44 hectare en omvat ongeveer veertig gebouwen zoals antieke huizen, boerderijen en fabrieken uit verschillende delen van Nederland en historische perioden. Het heeft ook een collectie historische kleding en sieraden en demonstreert traditionele ambachten zoals papierproductie, lijnzaadproductie en bierbrouwen. De focus van het museum op het behoud van oude tradities en vakmanschap, samen met de uitgebreide collectie historische gebouwen en artefacten, maakt het een bijzondere plek om meer te leren over het culturele erfgoed van Nederland.

5. NEMO Science Museum

 

Het NEMO Science Museum in Amsterdam is om verschillende redenen bijzonder. Het is een wetenschapscentrum gevestigd in een opmerkelijk gebouw ontworpen door Renzo Piano, gelegen tussen het Oosterdokseiland en de Kattenburg. Het museum heeft vijf verdiepingen met tentoonstellingen, experimenten en workshops, waardoor het een boeiende ervaring is voor bezoekers van alle leeftijden. NEMO staat bekend om zijn focus op informeel leren buiten het klaslokaal, waardoor bezoekers kennis kunnen maken met de basisprincipes van wetenschap en technologie door middel van praktische ervaringen en verkenning. Het museum is uitgeroepen tot het meest gastvrije nationale museum van Nederland en wordt ook erkend om zijn kindvriendelijkheid en prijs-kwaliteitverhouding. In 2014 werd NEMO bezocht door een team van inspecteurs van 12 jaar en jonger en kreeg het hoogste gemiddelde cijfer - 9 uit 10, waarmee het het meest kindveilige museum van Nederland is. Daarnaast is NEMO door het populaire Amerikaanse tijdschrift en website Mental Floss uitgeroepen tot een van 's werelds elf meest geweldige musea voor kinderen. Deze factoren dragen ertoe bij dat NEMO Science Museum een van de meest bezochte wetenschapsmusea in Nederland is.

4. Eye Film Museum

 

Het EYE Film Instituut Nederland, ook bekend als Eye Film Museum, is een uniek en internationaal geprezen museum aan het Amsterdamse IJ. Het beheert meer dan 54.000 films uit alle genres, die een uitstekende staalkaart van de filmgeschiedenis vertegenwoordigen, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Het museum staat bekend om zijn expertise op het gebied van filmrestauratie, onderzoek en educatie en richt zich op film als kunstvorm, als entertainment en als onderdeel van de digitale beeldcultuur. Het opvallende, witte gebouw van het museum, ontworpen door de beroemde architect Renzo Piano, is een architectonisch herkenningspunt in de stad. Het biedt een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen, filmvertoningen, lezingen en evenementen en biedt bezoekers een unieke en meeslepende ervaring. Al met al is het EYE Filminstituut Nederland een must-visit bestemming voor filmliefhebbers, professionals en iedereen die geïnteresseerd is in de kunst van film en de geschiedenis van de cinema.

3. Anne Frank House

 

Het Anne Frank Huis is een van de meest bezochte musea van Nederland vanwege de historische betekenis en de populariteit van het dagboek van Anne Frank. Het museum had in 2019 1,2 miljoen bezoekers. Het dagboek van Anne Frank is vertaald in 70 talen en er zijn meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht, waardoor het een van de meest gelezen boeken ter wereld is. Het museum is gewijd aan de dagboekschrijfster en haar familie, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilhielden in het gebouw. Het museum biedt een aangrijpende en tot nadenken stemmende ervaring voor bezoekers, die een audiotour volgen die historische en chronologische context biedt. De populariteit van het museum heeft geleid tot de noodzaak om de druk van het aantal bezoekers en de veiligheid te beheersen en het museum heeft in de loop der jaren grote uitbreidingen en renovaties ondergaan.

2. Van Gogh Museum

 

Het Van Gogh Museum is een van de meest bezochte musea in Nederland vanwege de uitgebreide collectie werken van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Het museum herbergt 's werelds grootste collectie schilderijen en tekeningen van Van Gogh, waaronder meesterwerken als Zonnebloemen, De Aardappeleters en Amandelbloesem. Bezoekers kunnen ook speciale tentoonstellingen, rondleidingen en workshops volgen. Het museum ligt aan het Museumplein in Amsterdam-Zuid, vlakbij andere populaire musea zoals het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. De populariteit van het museum heeft geleid tot de noodzaak om de druk van het aantal bezoekers en de veiligheid te beheersen, en het museum heeft in de loop der jaren grote uitbreidingen en renovaties ondergaan.

1. Rijksmuseum

 

Het Rijksmuseum is een van de meest bezochte musea in Nederland vanwege de uitgebreide collectie van belangrijke Nederlandse kunst en geschiedenis. Het is het Nationaal Museum van Nederland en huisvest een prachtige collectie met meesterwerken zoals de Nachtwacht van Rembrandt. In 2019 trok het museum ongeveer 2,68 miljoen bezoekers, waarmee het het populairste museum van Amsterdam en het hele land is. Het prachtige gebouw van het museum en de kwaliteit van de collectie hebben bijgedragen aan de populariteit, en het wordt consequent gewaardeerd door bezoekers en behoort tot de topmusea in de wereld. Ook de locatie aan het Museumplein in Amsterdam, dicht bij andere populaire musea, draagt bij aan de aantrekkingskracht.

Kortom, Nederland is de thuisbasis van een divers aanbod aan musea, elk met een unieke en boeiende ervaring voor bezoekers. In de top 10 van meest bezochte musea van het land staan onder andere het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Anne Frank Huis en EYE Filminstituut Nederland. Deze musea zijn populair vanwege hun bijzondere collecties, historische betekenis en unieke aanbod. Bezoekers aan Nederland zouden moeten overwegen deze musea te bezoeken om zich onder te dompelen in de rijke kunst, geschiedenis en cultuur die het land te bieden heeft. Of het nu gaat om de iconische werken van Van Gogh, de aangrijpende geschiedenis van het Anne Frank Huis of de innovatieve benadering van wetenschap in NEMO, elk museum biedt een waardevolle en gedenkwaardige ervaring voor bezoekers van alle interesses en leeftijden.