Top 10 Belangrijkste Cryptocurrencies Anders Dan Bitcoin

Bitcoin was niet alleen een trendsetter die een golf van cryptocurrencies inluidde die gebouwd zijn op een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk, het is ook de de facto standaard geworden voor cryptocurrencies, en inspireerde een steeds groeiend legioen volgelingen en spin-offs.

Wat zijn cryptocurrencies?

Voordat we een aantal van deze alternatieven voor Bitcoin nader bekijken, nemen we een stap terug en bekijken we kort wat we bedoelen met termen als cryptocurrency en altcoin. Een cryptocurrency, ruim gedefinieerd, is virtueel of digitaal geld dat de vorm aanneemt van tokens of "munten". Hoewel sommige cryptocurrencies zich in de fysieke wereld hebben gewaagd met creditcards of andere projecten, blijft de grote meerderheid volledig ongrijpbaar.

De "crypto" in cryptocurrencies verwijst naar de gecompliceerde cryptografie die het mogelijk maakt digitale valuta en hun transacties te creëren en te verwerken in gedecentraliseerde systemen. Naast dit belangrijke "crypto"-kenmerk van deze valuta's is er een gemeenschappelijk streven naar decentralisatie; cryptocurrencies worden doorgaans als code ontwikkeld door teams die mechanismen inbouwen voor uitgifte (vaak, hoewel niet altijd, via een proces dat "mining" wordt genoemd) en andere controles.

Cryptocurrencies zijn bijna altijd ontworpen om vrij te zijn van overheidsmanipulatie en -controle, hoewel naarmate ze populairder zijn geworden dit fundamentele aspect van de industrie onder vuur is komen te liggen. De munteenheden die zijn gemodelleerd naar Bitcoin worden altcoins genoemd, en in sommige gevallen "shitcoins", en hebben vaak geprobeerd zich voor te doen als aangepaste of verbeterde versies van Bitcoin. Hoewel sommige van deze munteenheden indrukwekkende eigenschappen hebben die Bitcoin niet heeft, moet een altcoin het veiligheidsniveau dat Bitcoin's netwerken bereiken nog grotendeels evenaren.

Hieronder zullen we enkele van de belangrijkste andere digitale munteenheden dan Bitcoin onder de loep nemen. Maar eerst een voorbehoud: het is onmogelijk voor een lijst als deze om volledig volledig te zijn. Een van de redenen hiervoor is het feit dat er in januari 2021 meer dan 4.000 cryptocurrencies bestonden. Terwijl veel van deze crypto's weinig tot geen aanhang of handelsvolume hebben, genieten sommige van immense populariteit onder toegewijde gemeenschappen van backers en investeerders.

Bovendien breidt het veld van de cryptocurrencies zich steeds verder uit, en het volgende grote digitale token kan morgen worden vrijgegeven. Hoewel Bitcoin algemeen wordt gezien als een pionier in de wereld van cryptocurrencies, hanteren analisten vele benaderingen voor het evalueren van andere tokens dan BTC. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat analisten veel belang hechten aan de rangorde van munten ten opzichte van elkaar in termen van marktkapitalisatie. Wij hebben dit in onze overweging meegenomen, maar er zijn ook andere redenen waarom een digitaal token in de lijst kan worden opgenomen.

10. Monero (XMR)

 

Monero is een veilige, private en ontraceerbare valuta. Deze open-source cryptocurrency werd gelanceerd in april 2014 en oogstte al snel grote belangstelling onder de cryptografie gemeenschap en liefhebbers. De ontwikkeling van deze cryptocurrency is volledig gebaseerd op donaties en wordt gedreven door de gemeenschap. Monero is gelanceerd met een sterke focus op decentralisatie en schaalbaarheid, en het maakt volledige privacy mogelijk door gebruik te maken van een speciale techniek genaamd "ring signatures."

Met deze techniek verschijnt er een groep van cryptografische handtekeningen met ten minste één echte deelnemer, maar omdat ze allemaal geldig lijken, kan de echte niet worden geïsoleerd. Vanwege uitzonderlijke beveiligingsmechanismen zoals deze, heeft Monero iets van een onsmakelijke reputatie ontwikkeld - het is in verband gebracht met criminele operaties over de hele wereld. Hoewel dit een uitstekende kandidaat is om criminele transacties anoniem uit te voeren, is de privacy die inherent is aan Monero ook nuttig voor dissidenten van onderdrukkende regimes over de hele wereld. In januari 2021 had Monero een marktkapitalisatie van 2,8 miljard dollar en een waarde per munt van 158,37 dollar.

9. Tether (USDT)

 

Tether was een van de eerste en populairste van een groep zogenaamde stablecoins, cryptocurrencies die ernaar streven hun marktwaarde te koppelen aan een valuta of een ander extern referentiepunt om de volatiliteit te verminderen. Omdat de meeste digitale munten, zelfs grote zoals Bitcoin, regelmatig periodes van dramatische volatiliteit hebben gekend, proberen Tether en andere stablecoins de prijsschommelingen af te vlakken om gebruikers aan te trekken die anders misschien voorzichtig zouden zijn. De prijs van Tether is direct gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar. Het systeem stelt gebruikers in staat om gemakkelijker en sneller transfers te maken van andere cryptocurrencies terug naar US dollars dan daadwerkelijk om te zetten naar normale valuta.

Tether, dat in 2014 werd gelanceerd, beschrijft zichzelf als "een blockchain-enabled platform dat is ontworpen om het gebruik van fiatvaluta's op een digitale manier te vergemakkelijken." Effectief stelt deze cryptocurrency individuen in staat om een blockchain netwerk en gerelateerde technologieën te gebruiken om transacties te doen in traditionele valuta's, terwijl de volatiliteit en complexiteit die vaak geassocieerd worden met digitale valuta's geminimaliseerd worden. In januari van 2021 was Tether de op twee na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie, met een totale marktkapitalisatie van 24,4 miljard dollar en een waarde per token van 1,00 dollar.

8. Binance Coin (BNB)

 

Binance Coin is een nut cryptocurrency die werkt als een betaalmethode voor de vergoedingen in verband met de handel op de Binance Exchange. Degenen die de token gebruiken als betaalmiddel voor de uitwisseling kunnen met korting handelen. De blockchain van Binance Coin is ook het platform waarop de gedecentraliseerde beurs van Binance opereert. De Binance beurs werd opgericht door Changpeng Zhao en de beurs is een van de meest gebruikte beurzen ter wereld op basis van handelsvolumes.

Binance Coin was aanvankelijk een ERC-20 token dat opereerde op de Ethereum blockchain. Het had uiteindelijk zijn eigen mainnet lancering. Het netwerk maakt gebruik van een proof-of-stake consensusmodel. Vanaf januari 2021 heeft Binance een marktkapitalisatie van $ 6,8 miljard, waarbij één BNB een waarde heeft van $ 44,26.

7. Chainlink

 

Chainlink is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat de kloof overbrugt tussen slimme contracten, zoals die op Ethereum, en gegevens daarbuiten. Blockchains zelf hebben niet de mogelijkheid om op een vertrouwde manier verbinding te maken met applicaties van buitenaf. Chainlink's gedecentraliseerde orakels maken het mogelijk voor slimme contracten om te communiceren met data van buitenaf, zodat de contracten uitgevoerd kunnen worden op basis van data waar Ethereum zelf geen verbinding mee kan maken.

Chainlink's blog beschrijft een aantal use cases voor haar systeem. Een van de vele toepassingen die worden uitgelegd is het monitoren van de watervoorziening op vervuiling of illegaal spuiten in bepaalde steden. Sensoren zouden kunnen worden opgezet om bedrijfsconsumptie, watertafels, en de niveaus van lokale waterlichamen te monitoren. Een Chainlink orakel zou deze data kunnen volgen en direct in een slim contract kunnen invoeren. Het slimme contract zou kunnen worden ingesteld om boetes uit te voeren, overstromingswaarschuwingen aan steden te geven, of bedrijven die te veel water van een stad gebruiken te factureren met de binnenkomende data van het orakel.

Chainlink is ontwikkeld door Sergey Nazarov samen met Steve Ellis. In januari 2021 is de marktkapitalisatie van Chainlink $8,6 miljard, en één LINK wordt gewaardeerd op $21,53.

6. Stellar (XLM)

 

Stellar is een open blockchain-netwerk dat is ontworpen om bedrijfsoplossingen te bieden door financiële instellingen met elkaar te verbinden met het oog op grote transacties. Grote transacties tussen banken en investeringsbedrijven die normaal meerdere dagen zouden duren, een aantal tussenpersonen, en veel geld kosten, kunnen nu bijna ogenblikkelijk worden gedaan zonder tussenpersonen en kosten weinig tot niets voor degenen die de transactie maken.

Hoewel Stellar zichzelf heeft gepositioneerd als een enterprise blockchain voor institutionele transacties, is het nog steeds een open blockchain die door iedereen kan worden gebruikt. Het systeem maakt grensoverschrijdende transacties tussen alle munteenheden mogelijk. De eigen munt van Stellar is Lumens (XLM). Het netwerk vereist dat gebruikers Lumens bezitten om transacties op het netwerk te kunnen uitvoeren.

Stellar werd opgericht door Jed McCaleb, een stichtend lid van Ripple Labs en ontwikkelaar van het Ripple-protocol. Hij verliet uiteindelijk zijn rol bij Ripple en richtte mee de Stellar Development Foundation op. Stellar Lumens hebben een marktkapitalisatie van $ 6,1 miljard en worden gewaardeerd op $ 0,27 vanaf januari 2021.

5. Bitcoin Cash (BCH)

 

Bitcoin Cash (BCH) neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van altcoins omdat het een van de vroegste en meest succesvolle hard forks is van de oorspronkelijke Bitcoin. In de cryptocurrency-wereld vindt een fork plaats als gevolg van debatten en ruzies tussen ontwikkelaars en miners. Door de gedecentraliseerde aard van digitale valuta's moeten grote veranderingen in de code die ten grondslag ligt aan het token of de munt in kwestie worden doorgevoerd op basis van algemene consensus; het mechanisme voor dit proces varieert naargelang de specifieke cryptocurrency.

Wanneer verschillende facties niet tot een overeenkomst kunnen komen, wordt de digitale munt soms gesplitst, waarbij de oorspronkelijke keten trouw blijft aan zijn oorspronkelijke code en de nieuwe keten het leven begint als een nieuwe versie van de vorige munt, compleet met wijzigingen in de code.

BCH begon zijn leven in augustus 2017 als resultaat van een van deze splitsingen. Het debat dat leidde tot de creatie van BCH had te maken met de kwestie van schaalbaarheid; het Bitcoin-netwerk heeft een limiet op de grootte van blokken: één megabyte (MB). BCH verhoogt de blokgrootte van één MB naar acht MB, met het idee dat grotere blokken meer transacties kunnen bevatten, en dat daardoor de transactiesnelheid zou toenemen. Er worden ook andere veranderingen doorgevoerd, waaronder de verwijdering van het Segregated Witness-protocol, dat van invloed is op de blokruimte. In januari 2021 had BCH een market cap van $8,9 miljard en een waarde per token van $513,45.

4. Polkadot (DOT)

 

Polkadot is een unieke proof-of-stake cryptocurrency die gericht is op het leveren van interoperabiliteit tussen andere blockchains. Zijn protocol is ontworpen om permissioned en permissionless blockchains te verbinden, evenals orakels om systemen onder één dak te laten samenwerken.

Het kernonderdeel van Polkadot is zijn relaisketen die de interoperabiliteit van verschillende netwerken mogelijk maakt. Het maakt ook "parachains" mogelijk, of parallelle blockchains met hun eigen tokens voor specifieke gebruikssituaties.

Waar dit systeem verschilt van Ethereum is dat in plaats van alleen gedecentraliseerde applicaties op Polkadot te maken, ontwikkelaars hun eigen blockchain kunnen maken terwijl ze ook gebruik maken van de beveiliging die de keten van Polkadot al heeft. Met Ethereum kunnen ontwikkelaars nieuwe blockchains creëren, maar ze moeten hun eigen veiligheidsmaatregelen treffen, wat nieuwe en kleinere projecten open kan laten voor aanvallen, aangezien hoe groter een blockchain is, hoe meer beveiliging het heeft. Dit concept in Polkadot staat bekend als gedeelde veiligheid.

Polkadot werd gecreëerd door Gavin Wood, een ander lid van de kernoprichters van het Ethereum-project die verschillende meningen hadden over de toekomst van het project. In januari 2021 heeft Polkadot een marktkapitalisatie van $11,2 miljard en één DOT wordt verhandeld voor $12,54.

3. Cardano (ADA)

 

Cardano is een "Ouroboros proof-of-stake" cryptocurrency die werd gecreëerd met een op onderzoek gebaseerde aanpak door ingenieurs, wiskundigen en cryptografie-experts. Het project werd mede opgericht door Charles Hoskinson, een van de vijf oorspronkelijke oprichters van Ethereum. Na enkele meningsverschillen met de richting die Ethereum uitging, verliet hij het project en hielp later bij de oprichting van Cardano.

Het team achter Cardano creëerde zijn blockchain door middel van uitgebreide experimenten en peer-reviewed onderzoek. De onderzoekers achter het project hebben meer dan 90 papers geschreven over blockchain-technologie over een scala aan onderwerpen. Dit onderzoek is de ruggengraat van Cardano.

Door dit rigoureuze proces lijkt Cardano op te vallen tussen zijn proof-of-stake collega's en andere grote cryptocurrencies. Cardano is ook wel de "Ethereum killer" genoemd, omdat zijn blockchain tot meer in staat zou zijn. Dat gezegd hebbende, Cardano is nog steeds in zijn vroege stadia. Hoewel het Ethereum heeft verslagen met het proof-of-stake consensus model, heeft het nog een lange weg te gaan in termen van gedecentraliseerde financiële toepassingen.

Cardano wil het financiële besturingssysteem van de wereld worden door gedecentraliseerde financiële producten op te zetten, vergelijkbaar met Ethereum, maar ook oplossingen te bieden voor onder andere keteninteroperabiliteit, kiezersfraude en het traceren van legale contracten. Vanaf januari 2021 heeft Cardano een marktkapitalisatie van $9,8 miljard en wordt één ADA verhandeld voor $0,31.

2. Litecoin (LTC)

 

Litecoin, gelanceerd in 2011, was een van de eerste cryptocurrencies die in de voetsporen van Bitcoin trad en wordt vaak aangeduid als "zilver voor het goud van Bitcoin". Het werd gecreëerd door Charlie Lee, een MIT-afgestudeerde en voormalig Google-ingenieur. Litecoin is gebaseerd op een open wereldwijd betaalnetwerk dat niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit en gebruikt "scrypt" als een bewijs van werk, dat kan worden gedecodeerd met de hulp van CPU's van consumentengraad. Hoewel Litecoin in veel opzichten op Bitcoin lijkt, heeft het een snellere blokgeneratiesnelheid en biedt het dus een snellere transactiebevestigingstijd. Naast ontwikkelaars zijn er een groeiend aantal handelaren die Litecoin accepteren. In januari 2021 had Litecoin een marktkapitalisatie van 10,1 miljard dollar en een waarde per token van 153,88 dollar, waarmee het de op vijf na grootste cryptocurrency ter wereld was.

1. Ethereum (ETH)

 

Het eerste Bitcoin-alternatief op onze lijst, Ethereum, is een gedecentraliseerd softwareplatform dat het mogelijk maakt om Smart Contracts en Decentralized Applications (DApps) te bouwen en te draaien zonder downtime, fraude, controle of inmenging van een derde partij. Het doel achter Ethereum is om een gedecentraliseerde suite van financiële producten te creëren waar iedereen in de wereld gratis toegang toe heeft, ongeacht nationaliteit, etniciteit of geloof. Dit aspect maakt de implicaties voor diegenen in sommige landen dwingender, aangezien diegenen zonder staatsinfrastructuur en staatsidentificaties toegang kunnen krijgen tot bankrekeningen, leningen, verzekeringen, of een verscheidenheid aan andere financiële producten.

De toepassingen op Ethereum draaien op haar platform-specifieke cryptografische token, ether. Ether is als een voertuig om zich te verplaatsen op het Ethereum-platform en is vooral in trek bij ontwikkelaars die toepassingen willen ontwikkelen en uitvoeren binnen Ethereum, of nu, bij investeerders die aankopen willen doen van andere digitale valuta met behulp van ether. Ether, gelanceerd in 2015, is momenteel de op een na grootste digitale valuta door marktkapitalisatie na Bitcoin, hoewel het achterblijft bij de dominante cryptocurrency met een aanzienlijke marge. Vanaf januari 2021 is de marktkapitalisatie van ether ongeveer 19% van die van Bitcoin.

In 2014 lanceerde Ethereum een voorverkoop voor ether die een overweldigende respons kreeg; dit hielp bij het inluiden van het tijdperk van de initial coin offering (ICO). Volgens Ethereum kan het gebruikt worden om "zo ongeveer alles te codificeren, decentraliseren, beveiligen en verhandelen." Na de aanval op de DAO in 2016 werd Ethereum opgesplitst in Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). Per januari 2021 had Ethereum (ETH) een market cap van $138,3 miljard en een waarde per token van $1.218,59.

In 2021 is Ethereum van plan om haar consensus algoritme te veranderen van proof-of-work naar proof-of-stake. Deze stap zal het netwerk van Ethereum in staat stellen om zichzelf met veel minder energie te laten draaien en de transactiesnelheid te verbeteren. Proof-of-stake laat netwerk deelnemers hun ether "inzetten" op het netwerk. Dit proces helpt om het netwerk te beveiligen en de transacties die plaatsvinden te verwerken. Degenen die dit doen worden beloond met ether, vergelijkbaar met een renterekening. Dit is een alternatief voor het proof-of-work-mechanisme van Bitcoin, waarbij miners meer Bitcoin krijgen voor het verwerken van transacties.