10 Weetjes Over Pollen

De meeste mensen beschouwen pollen of stuifmeel als de kleverige gele nevel die in de lente en de zomer alles bedekt. Stuifmeel is de bevruchtende stof van planten en het essentiële element voor het overleven van veel plantensoorten. Het is verantwoordelijk voor de vorming van zaden, vruchten, en die vervelende allergie symptomen. Ontdek 10 weetjes over pollen die je misschien zullen verrassen.

10. Pollen verwijst naar poedervormige sporen

 

Stuifmeel is een botanische term die reeds in 1760 werd gebruikt door Carolus Linnaeus, de uitvinder van het binomiale classificatiesysteem voor nomenclatuur. De term stuifmeel verwees naar "het bevruchtende element van bloemen". Stuifmeel is bekend geworden als "fijne, poederige, geelachtige korrels of sporen".

9. Sommige planten gebruiken gifstoffen om zelfbestuiving te voorkomen

 

Sommige bloeiende planten hebben moleculaire zelfherkenningssystemen die zelfbevruchting helpen voorkomen door stuifmeel van dezelfde plant af te stoten. Zodra stuifmeel als "zelf" is geïdentificeerd, wordt de kieming ervan geblokkeerd. Bij sommige planten vergiftigt een toxine, S-RNase genaamd, de stuifmeelbuis als het stuifmeel en de stamper (vrouwelijk voortplantingsdeel of carpel) te nauw verwant zijn, waardoor inteelt wordt voorkomen.

8. Stuifmeel is nodig voor zowel zelf- als kruisbestuiving

 

In bloemen die zowel meeldraden (mannelijke delen) als kelkjes (vrouwelijke delen) hebben, kan zowel zelfbestuiving als kruisbestuiving plaatsvinden. Bij zelfbestuiving versmelten de zaadcellen met de eicel van het vrouwelijke deel van dezelfde plant. Bij kruisbestuiving wordt stuifmeel van het mannelijk deel van een plant overgebracht op het vrouwelijk deel van een andere, genetisch vergelijkbare plant. Dit helpt bij de ontwikkeling van nieuwe plantensoorten en verhoogt het aanpassingsvermogen van planten.

7. Stuifmeelkorrels moeten een tunnel maken om bestuiving mogelijk te maken

 

Om tot bestuiving te komen, moet de stuifmeelkorrel ontkiemen in het vrouwelijke deel (carpel) van dezelfde plant of een andere plant van dezelfde soort. Bij bloeiende planten verzamelt het stempelgedeelte van de carpel het stuifmeel. De vegetatieve cellen in de stuifmeelkorrel maken een stuifmeelbuis die van de stempel, door de lange stijl van het carpel, naar de eierstok loopt. Door deling van de generatieve cel ontstaan twee zaadcellen, die langs de stuifmeelbuis naar de eicel reizen. Deze reis duurt gewoonlijk twee dagen, maar sommige zaadcellen kunnen er maanden over doen om de eierstok te bereiken.

6. Stuifmeel bevat de mannelijke geslachtscellen in planten

 

Stuifmeel is de mannelijke zaadproducerende gametofyt van een plant. Een stuifmeelkorrel bevat zowel niet-reproductieve cellen, vegetatieve cellen genoemd, als een reproductieve of generatieve cel. Bij bloeiende planten wordt het stuifmeel geproduceerd in de helmknop van de meeldraden. Bij coniferen wordt het stuifmeel geproduceerd in de stuifmeelkegel.

5. Plantenbestuivers kunnen groot of klein zijn

 

Als we aan bestuivers denken, denken we meestal aan bijen. Een aantal insecten zoals vlinders, mieren, kevers en vliegen en dieren zoals kolibries en vleermuizen brengen echter ook stuifmeel over. Twee van de kleinste natuurlijke plantenbestuivers zijn de vijgenwesp en de panurginebij. De vrouwelijke vijgwesp, Blastophaga psenes, is slechts ongeveer 1,5 mm lang. Een van de grootste natuurlijke bestuivers is de zwart-witte kemphaan uit Madagaskar. Hij gebruikt zijn lange snuit om de nectar van bloemen te bereiken en brengt het stuifmeel over terwijl hij van plant naar plant gaat.

4. Planten gebruiken trucjes om stuifmeel te verspreiden

 

Planten gebruiken vaak trucs om bestuivers te lokken stuifmeel te verzamelen. Bloemen met witte of andere lichte kleuren worden in het donker gemakkelijker gezien door nachtactieve insecten zoals motten. Planten die lager bij de grond staan, trekken insecten aan die niet kunnen vliegen, zoals mieren of kevers. Naast het zicht spelen sommige planten ook in op de reukzin van insecten door een rotte geur te verspreiden om vliegen aan te trekken. Weer andere planten hebben bloemen die lijken op de vrouwtjes van bepaalde insecten om mannetjes van de soort te lokken. Wanneer het mannetje probeert te paren met het "valse vrouwtje", bestuift hij de plant.

3. Niet alle soorten stuifmeel veroorzaken allergieën

 

Omdat bloeiende planten zo veel stuifmeel produceren, lijkt het waarschijnlijk dat deze planten allergische reacties veroorzaken. Maar omdat de meeste bloeiende planten hun stuifmeel overbrengen via insecten en niet via de wind, zijn bloeiende planten meestal niet de oorzaak van allergische reacties. Planten die stuifmeel overbrengen door het in de lucht vrij te laten, zoals ambrosia, eiken, iepen, esdoorns en grassen, zijn het vaakst verantwoordelijk voor het opwekken van allergische reacties.

2. Sommige allergieën worden veroorzaakt door een overgevoeligheid voor pollen

 

Pollen is een allergeen en de boosdoener achter sommige allergische reacties. Microscopische stuifmeelkorrels die een bepaald soort eiwit bevatten, zijn meestal de oorzaak van allergische reacties. Hoewel onschadelijk voor de mens, hebben sommige mensen een overgevoeligheidsreactie op dit soort stuifmeel. De cellen van het immuunsysteem, B-cellen genaamd, produceren antilichamen als reactie op de pollen. Deze overproductie van antilichamen leidt tot de activering van andere witte bloedcellen, zoals basofielen en mestcellen. Deze cellen produceren histamine, dat de bloedvaten verwijdt en allergiesymptomen veroorzaakt, zoals een verstopte neus en zwellingen rond de ogen.

1. Pollen komen in vele kleuren

 

Hoewel wij stuifmeel associëren met de kleur geel, kan stuifmeel in vele levendige kleuren voorkomen, waaronder rood, paars, wit en bruin. Omdat insectenbestuivers, zoals bijen, geen rood kunnen zien, produceren planten geel (of soms blauw) stuifmeel om hen aan te trekken. Dit is de reden waarom de meeste planten geel stuifmeel hebben, maar er zijn enkele uitzonderingen. Vogels en vlinders worden bijvoorbeeld aangetrokken door rode kleuren, dus sommige planten produceren rood stuifmeel om deze organismen aan te trekken.