Weetjes Over Apollo 11 Maanlanding

10 Weetjes Over De Apollo 11 Maanlanding

Hoewel de eerste maanlanding op zich al een geweldige prestatie is geweest, is er ook een fascinerende hoeveelheid trivia die de landing omvat. 'Dat is een kleine stap voor een/de mens, een grote sprong voor de mensheid' Dat waren de beroemde woorden van astronaut Neil Armstrong, die de eerste menselijke voetafdrukken op de Maan maakte. De Apollo 11 was de overheidsmissie die als doel had een bemande maanlanding te laten plaatsvinden met het ruimteschip 'Eagle', gelanceerd vanaf de 'Saturnus V' raket. De landing van de Maan is misschien wel een van de meest kritische mijlpalen van de menselijke beschaving en het belang ervan resoneert vandaag de dag nog steeds. Hoewel het evenement nog steeds enorm populair is, zowel in de wetenschappelijke wereld als in de popcultuur, zijn verschillende leuke weetjes over de missie nog steeds relatief onbekend. De volgende lijst omvat 10 verbazingwekkende weetjes over de Apollo 11 maanlanding.

10. Armstrong had een stukje hout van een vliegtuig van de gebroeders Wright bij zich.

 

De eerste opgenomen vlucht werd in 1903, 66 jaar voor de eerste bemande maanmissie, door de gebroeders Wright gemaakt. Neil Armstrong vond het dus passend om stukken hout uit het baanbrekende vliegtuig van Wright en een stuk stof uit het vliegtuig mee te nemen om de grote vooruitgang in de luchtvaart te symboliseren. Armstrong hield deze vast in zijn 'personal preference kit' (PPK). De gebroeders Wright kwamen, net als Neil, uit de staat Ohio. De artefacten bevinden zich nu in het Smithsonian museum in Washington, D.C.

9. Als Apollo 11 had gefaald, had president Nixon zijn toespraak klaar.

 

Hoewel de Apollo 11 nu een vaste plaats in de wereldgeschiedenis heeft, was het succes van de Apollo 11 op het moment van de lancering nog niet zo zeker. De missie had zo'n groot risico om te falen dat president Richard Nixon een toespraak klaar had staan in geval van een catastrofe. Aangezien tot dan toe niemand ooit op de Maan was geland, was het niet bekend of het zelfs mogelijk was om van de Maan op te stijgen om terug te keren naar de Aarde. Maar gelukkig was er nooit de gelegenheid voor het gebruik van de toespraak, hoewel er sindsdien kopieën van de tekst zijn opgedoken.

8. Armstrong en Aldrin hebben bijna een hele dag op het oppervlak van de Maan doorgebracht.

 

De periode die buiten de sonde doorgebracht wordt terwijl men op de Maan is, staat bekend als 'extravehiculaire activiteiten', of EVA, een term die elke astronautenactiviteit omvat die buiten de aardatmosfeer wordt uitgevoerd. Door de vele experimenten die de astronauten op de Maan hebben uitgevoerd en de plaatsing van de vele instrumenten die erbij betrokken zijn, duurde de totale EVA 21 uur en 36 minuten. Echter, slechts een paar uur tijd werd doorgebracht op het maanoppervlak zelf, omdat de astronauten ook pauzes in de sonde namen.

7. Na terugkeer op aarde moesten de astronauten in quarantaine worden geplaatst.

 

Na de landing op aarde werden de drie astronauten onmiddellijk naar een quarantainevoorziening gebracht waar ze 21 dagen verbleven. De reden achter deze vreemde actie was om besmetting van micro-organismen die door de bemanning vanaf de Maan werden meegevoerd te voorkomen, aangezien de astronauten terugkwamen van zeer onbekend terrein. Niemand in het ruimtevaartprogramma was er zeker van of het maanoppervlak steriel was of niet. Natuurlijk, bevestigden latere studies dat de Maan geen enkele vorm van leven heeft.

6. De astronauten lieten foto's van mensen en opnames van vele talen achter op het oppervlak van de Maan.

 

De astronauten lieten verschillende voorwerpen achter op het oppervlak van de Maan, waaronder foto's van mensen en geluidsopnamen in verschillende talen om de wereldwijde betekenis van de missie weer te geven. Medaillons met de namen van de drie astronauten die in Apollo 1 op het lanceerplatform omkwamen en de twee kosmonauten die omkwamen bij een soortgelijk ongeval bleven ook allemaal op het oppervlak van de maan liggen.

5. De astronauten verklaarden...

 

In 2015 twitterde Buzz Aldrin een 'reisvoucher' die de aard van de kosten van zijn reis uit de atmosfeer schetste, net zoals iemand dat zou doen voor een reis met een meer aards karakter. Bovendien onthulde hij dat de astronauten bij hun terugkeer naar de aarde douaneformulieren moesten ondertekenen, waarop ze verklaarden 'maansteen en maanstofmonsters' te dragen.

4. De astronauten landden met nog maar 25 seconden brandstof over.

 

In het verlengde van de ingewikkelde planning van de Apollo 11 missie, werd een site op de maan gekozen als landingsplaats die als een vanzelfsprekende keuze werd beschouwd. Echter, terwijl de Apollo-sonde aan het dalen was, realiseerden de twee astronauten zich dat de site gevuld was met keien en wisten dat het gevaarlijk zou zijn om hun afdaling uit te voeren. Daarom begon Armstrong met de sonde handmatig te navigeren, wat betekende dat hij over de risicovolle plek moest afromen, een beslissing die betekende dat er meer brandstof verbruikt zou worden tijdens het afromen over de locatie. De sonde had een brandstoflimiet ingesteld waar bij het bereiken van de sonde de landing automatisch zou worden afgebroken. De sonde landde 25 seconden voor het bereiken van dit punt. Wat dit betekent is dat als de sonde 25 seconden te laat was op zijn landing, de automatische stopzetting van de missie zou hebben plaatsgevonden, waardoor ze gedwongen zouden zijn om terug te reizen naar Colombia, dat in een baan om de maan zat.

3. De exacte zin van Armstrong is omstreden.

 

'That's one small step for man, one giant leap for mankind' is een uitdrukking die velen kennen, maar wist je dat Armstrong zelf de juistheid ervan betwist? Het exacte citaat, beweerde Armstrong, is eigenlijk 'that's one small step for a man, one giant leap for mankind.' Hoewel velen beweerden deze subtiele variatie niet te horen, hebben linguïsten bevestigd dat Armstong in feite een "a" uitspreekt, wat leidt tot het citaat dat het artikel tussen haakjes officieel wordt gepresenteerd.

2. De landing werd op televisie bekeken door naar schatting 600 miljoen mensen.

 

De recordbrekende gebeurtenis werd gezien door miljoenen kijkers over de hele planeet. In de dagen voorafgaand aan de missie spraken de media overal uitgebreid over de missie, wat leidde tot een wijdverbreide anticipatie van het publiek. Er was veel media-aandacht voor het evenement in de Verenigde Staten en er wordt geschat dat meer dan 53 miljoen gezinnen de missie op televisie hebben bekeken. Het wereldwijde kijkerspubliek werd geschat op meer dan 550 miljoen kijkers, een wereldrecord op dat moment.

1. Hoewel er drie astronauten naar de Maan zijn gestuurd, zijn er maar twee van hen op de Maan geweest.

 

Veel mensen die kennis hebben van de Apollo-missie geloven dat de sonde slechts twee astronauten, Neil Armstrong en Buzz Aldrin, met Armstrong als beroemdste van de twee droeg. Hoewel het waar is dat de module die op de Maan landde de twee astronauten droeg, waren het er drie in totaal toen ze het Kennedy Space Center, Florida op 16 juli 1969 verlieten. Toen het Apollo-ruimteschip de Maan naderde, bleef er een module over die rond de Maan draaide en werd bestuurd door de derde astronaut, Michael Collins. Hoewel Collins de glorie van het stappen op het oppervlak van de Maan niet uit de eerste hand heeft ervaren, zou de missie zonder hem niet mogelijk zijn geweest.