10 Weetjes Over Bitcoin

De financiële wereld kan een verwarrende plek zijn vol vreemde termen, ongewone vormen van valuta en eindeloze handelsopties.

Helaas voor degenen die niet zo technisch onderlegd zijn, heeft de integratie van het internet in ons dagelijks leven de financiële wereld op zijn kop gezet en laten evolueren.

Naast de uitgebreide bank-, betalings- en aandelenopties die online de norm zijn geworden, zijn er ook nieuwe valuta's ontstaan.

Deze cryptocurrency's, digitale munten met encryptie om de veiligheid en geldigheid te behouden, hebben een reële waarde en kunnen via online opties worden omgewisseld voor euros, dollars en elk ander type fysieke valuta.

Bitcoin is de eerste echte cryptomunt dat in 2009 door een softwaremaker met pseudoniem Satoshi Nakamoto werd ontworpen.

Eveneens is het de meest populaire cryptomunt dat in de loop er jaren gestaag in populariteit en kracht is toegenomen.

Op het eerste zicht ziet Bitcoin er misschien verwarrend uit, maar hieronder staan 10 weetjes die in mensentaal zullen verklaren wat Bitcoin precies is en hoe het is ontstaan.

10. Geen enkele entiteit heeft controle over Bitcoin

Geen enkele entiteit heeft controle over Bitcoin

Verwarrend? Ja, dat denken de meeste mensen in het begin ook.

Het algemene concept van valuta en geld is dat een bank het controleert, dat er stijgingen en dalingen zijn in de waarde ervan op basis van de wereldwijde markt, en dat je het fysiek kunt vasthouden.

Bitcoin tart dit alles.

Bitcoin wordt in feite gecontroleerd door alle Bitcoin-gebruikers over de hele wereld. Terwijl ontwikkelaars de software verbeteren, kunnen ze geen verandering in het Bitcoin-protocol afdwingen, omdat alle gebruikers vrij zijn om te kiezen welke software en versie ze gebruiken... Bitcoin kan alleen correct werken met een volledige consensus onder alle gebruikers.

9. Hoeveel Bitcoins zijn er?

Hoeveel Bitcoins zijn er?

Er zijn slechts 21 miljoen bitcoins die in totaal gedolven kunnen worden. Zodra de bitcoin-mijnwerkers alle bitcoins hebben ontgrendeld, zal de voorraad van de planeet in wezen worden afgetapt, tenzij het protocol van de bitcoin wordt gewijzigd om een grotere voorraad mogelijk te maken.

8. Bitcoins hebben geen inherente of ingestelde waarde.

Bitcoins hebben geen inherente of ingestelde waarde

Als je een briefje van tien euro van dichtbij bekijkt, zul je zien dat het maar een briefje papier met inkt op is.

De reden waarom ons huidig geld enige waarde heeft is omdat wij mensen gezamenlijk geloven dat dit geld waarde heeft.

Bitcoin is dat op dezelfde manier.

Die kleine digitale stukjes code zijn alleen maar geld waard omdat mensen zeggen dat ze dat zijn en echte goederen/diensten voor hen willen ruilen.

Hoe populairder de bitcoin wordt, hoe meer waarde er aan elke individuele bitcoin wordt gehecht.

7. Je kan alle Bitcoin transacties zien

Je kan alle Bitcoin transacties zien

Het unieke aan Bitcoin is dat het volledig transparant is.

Niet met persoonlijke gegevens, nee, maar met transacties en bedragen.

Alles is te zien op het blockchain systeem en het is deze volledige openheid die veel vertrouwen en veiligheid schept in de Bitcoin-gemeenschap.

Blockchain legt informatie vast op een manier die het moeilijk of onmogelijk maakt om het systeem te veranderen, te hacken of te bedriegen. De Bitcoin blockchain is in wezen een digitaal transactieboek dat wordt gedupliceerd en verspreid over het hele netwerk van computersystemen op de blockchain.

6. Je kan zelf Bitcoins maken

Je kan zelf Bitcoins maken

Bitcoin mining is een term die eigenlijk betekent dat je een computerprogramma gebruikt om wiskundige problemen op te lossen om verschillende transacties over de hele wereld te verifiëren.

Bitcoin miners krijgen dan een bepaald aantal bitcoins betaald voor het oplossen van die wiskundige problemen.

5. Je kunt Bitcoin transacties niet terugdraaien

Je kunt Bitcoin transacties niet terugdraaien

Een van de meest integrale kenmerken van bitcoin is dat je nooit gedwongen kunt worden om te betalen, noch kun je een uitgevoerde transactie terugdraaien.

4. Je kan Bitcoins verzenden aan lage transactiekosten

Je kan Bitcoins verzenden aan lage transactiekosten

Als je vanuit Nederland of België geld zou willen verzenden naar een vriend die in het buitenland zit, dan kunnen de transactiekosten aardig oplopen

Daarnaast kan het zijn dat je vriend nog een paar dagen zal moeten wachten voordat het geld beschikbaar is.

Met bitcoins zijn er weinig tot geen transactiekosten en is het geld vrijwel direct beschikbaar!

3. Bitcoins worden bewaard in digitale portemonnees

Bitcoins worden bewaard in digitale portemonnees

Waarschijnlijk heb je op je smartphone een bank app staan om online je bankrekening te checken.

Wel, met een zogenaamde Bitcoin wallet kan je makkelijk online Bitcoins versturen of ontvangen voor goederen en diensten.

Echter, bitcoins online bewaren in een digitale wallet is niet de veiligste optie om je cryptomunten in te bewaren.

Een veiligere vorm om je Bitcoins en andere cryptomunten in te bewaren is een hardware wallet waar je privé-sleutels in een veilig fysiek apparaat kunt opbergen. De cryptocurrency's die in de wallet zijn opgeslagen worden offline gehouden, wat betekent dat ze niet kunnen worden gehackt. Echter, wanneer nodig, zijn de opgeslagen cryptomunten direct beschikbaar.

Een Bitcoin wallet is een softwareprogramma waarin Bitcoins worden opgeslagen. Om technisch nauwkeurig te zijn worden Bitcoins nergens opgeslagen; er is een privé-sleutel (geheim nummer) voor elk Bitcoin adres dat in de Bitcoin wallet van de eigenaar van het tegoed wordt opgeslagen.

Deze wallet dient dus als een fysieke portemonnee, maar dan veel veiliger.

2. Het verliezen van een wallet betekent dat die bitcoins voor altijd kwijt zijn

Het verliezen van een wallet betekent dat die bitcoins voor altijd kwijt zijn

De Bitcoins mogen dan wel nog op de wallet bestaan, je kan ze niet meer besteden omdat ze vastgelegd zijn op de blockchain aan de wallet die verloren is gegaan.

1. Je kunt echt dingen kopen met Bitcoin

Je kunt echt dingen kopen met Bitcoin

Bitcoin klonk misschien een beetje kluchtig in het begin, maar na een bestaan van meer dan 10 jaar heeft de virtuele munt een vertrouwen bij mensen opgebouwd die niet meer te ontkennen valt. Het is een echte valuta waarvan vele geloven dat Bitcoin het betaalmiddel van de toekomst is om goederen en diensten mee te kopen.

Wereldwijd is er een grote verscheidenheid aan handelaren die Bitcoins accepteren als betaalmiddel, zowel online winkels als fysieke winkels.