10 Walvishaai Weetjes – De Grootste Haaiensoort Ter Wereld

Walvishaaien zijn misschien niet de eerste soort die in je gedachten opkomt als je aan een haai denkt. Ze zijn enorm groot, sierlijk en hebben prachtige kleuren. Van nature zijn het geen vraatzuchtige roofdieren, omdat ze zich enkel voedde met de kleinste wezens die in de oceaan voorkomen. In de onderstaande lijst staan enkele interessante en leuke weetjes over walvishaaien die eveneens ook de grootste haaiensoort is in de wereld is.

10. Walvishaaien zijn de grootste vissen ter wereld

Walvishaaien zijn de grootste vissen ter wereld
Een van de meest opvallende feiten over walvishaaien is dat ze de grootste vissen ter wereld zijn. Met een lichaamslengte van ongeveer 5,5 – 10 meter en een maximum gewicht van 19.000 kg, kunnen de volwassen walvishaaien zich meten met een van de grootste walvissen.

9. Walvishaaien voeden zich enkel met de kleinste wezens van de oceaan

Walvishaaien voeden zich enkel met de kleinste wezens van de oceaan
Hoewel walvishaaien gigantisch groot zijn, voeden walvishaaien zich met plankton, kleine vissen en schaaldieren. Walvishaaien zijn filtervoeders. Ze openen hun mond, laten water binnenkomen en hun lichamen filteren het voedsel eruit, en laten het water en eventueel puin weer in de oceaan los. Prooien komen vast te zitten in de huidtanden of in een hark-achtige structuur die de keelholte wordt genoemd. Dit verbazingwekkende dier kan meer dan 5500 liter water per uur filteren.

8. Walvishaaien zijn kraakbeenvissen

Walvishaaien zijn kraakbeenvissen
Walvishaaien en andere elasmobranchii, zoals roggen, zijn kraakbeenvissen. In plaats van een skelet van botten hebben ze een skelet van kraakbeen, een taai, flexibel weefsel. Omdat kraakbeen niet zo goed bewaard blijft als bot, komt veel van wat we weten over vroege haaien van tanden, in plaats van gefossiliseerd bot.

7. Vrouwelijke walvishaaien zijn groter dan mannetjes

Vrouwelijke walvishaaien zijn groter dan mannetjes
De vrouwtjes van de walvishaai zijn meestal groter dan de mannetjes. Dit geldt voor de meeste andere haaien en ook voor baleinwalvissen, een ander type groot zeedier dat kleine organismen eet.

Hoe kan men mannelijke en vrouwelijke walvishaaien uit elkaar houden?

Net als andere haaiensoorten hebben de mannetjes een paar aanhangsels die claspers worden genoemd en die worden gebruikt om het vrouwtje te grijpen en sperma over te brengen tijdens de paring. Vrouwtjes hebben geen claspers.

6. Walvishaaien komen in warme wateren over de hele wereld voor

Walvishaaien komen in warme wateren over de hele wereld voor
De walvishaai is een wijdverspreide diersoort. Ze komen voor in de warmere wateren van verschillende oceanen, waaronder de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan.

5. Walvishaaien kunnen worden bestudeerd door het identificeren van individuen

Walvishaaien kunnen worden bestudeerd door het identificeren van individuen
Walvishaaien hebben een prachtig kleurpatroon, met een blauwgrijze tot bruine rug en een witte onderkant. Dit is een voorbeeld van omgekeerde schaduwwerking en kan worden gebruikt voor camouflage. Ze hebben ook lichte verticale en horizontale strepen op hun zijkanten en rug, met witte of crèmekleurige vlekken. Deze kunnen ook worden gebruikt voor camouflage. Elke walvishaai heeft een uniek patroon van vlekken en strepen, waardoor onderzoekers deze met behulp van foto-identificatie kunnen bestuderen. Door foto’s van walvishaaien te maken (vergelijkbaar met de manier waarop walvissen worden bestudeerd), kunnen wetenschappers individuen op basis van hun patroon catalogiseren en de latere waarnemingen van walvishaaien aan de catalogus koppelen.

4. Walvishaaien zijn trekdieren

Walvishaaien zijn trekdieren
De beweging van walvishaaien was tot voor kort zeer onduidelijk, toen wetenschappers door de ontwikkelingen in de traceertechnologie in staat waren om walvishaaien te markeren en hun migraties te observeren.

We weten nu dat walvishaaien in staat zijn om migraties uit te voeren die duizenden kilometers lang zijn en dat een gemarkeerde walvishaai bijna 13000 kilometer heeft afgelegd in 37 maanden tijd. Mexico lijkt een populaire plek voor de walvishaaien te zijn. In 2009 werd een zwerm van meer dan 400 walvishaaien gezien vanaf het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

3. Je zou kunnen zwemmen met een walvishaai

Je zou kunnen zwemmen met een walvishaai
Door hun zachtaardige aard is het mogelijk om te zwemmen, te snorkelen en te duiken met walvishaaien. Excursies waar mensen met walvishaaien kunnen zwemmen zijn tot stand gekomen in Mexico, Australië, Honduras en de Filipijnen.

2. Walvishaaien kunnen meer dan 100 jaar oud worden

Walvishaaien kunnen meer dan 100 jaar oud worden
Er is nog een hoop te leren over de levenscyclus van een walvishaai. Dit is wat we wel weten. Walvishaaien zijn ovovivipaar vissen die eieren leggen, maar ze ontwikkelen zich in haar lichaam. Een studie toonde aan dat het mogelijk is voor walvishaaien om meerdere nesten van eenzelfde paring te krijgen.

Walvishaaienpups zijn ongeveer 60 centimeter lang wanneer ze geboren worden. Wetenschappers weten niet zeker hoe lang walvishaaien leven, maar op basis van hun grote omvang en hun leeftijd bij de eerste voortplanting (ongeveer 30 jaar voor mannetjes) wordt gedacht dat walvishaaien minstens 100-150 jaar oud kunnen worden.

1. Walvishaaienpopulaties worden bedreigd

Walvishaaienpopulaties worden bedreigd
De walvishaai staat op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) als bedreigde diersoort. In sommige gebieden wordt nog steeds op deze haaisoort gejaagd en de vinnen kunnen waardevol zijn voor de handel in haaienvinnen. Omdat ze langzaam groeien en zich voortplanten, kunnen de populaties zich niet snel herstellen als deze soort wordt overbevist.

LEES  10 Weetjes Over De Tasmaanse Duivel
Loading...