10 Transparante Dieren Waarvan Je Niet Wist Dat Ze Bestonden

10 Transparante Dieren Waarvan Je Niet Wist Dat Ze Bestonden

Top 10 Lijstjes Dieren

Je hebt waarschijnlijk al veel gehoord over de krachten van de evolutie theorie en natuurlijke selectie, dat dieren in staat stellen om van kleur te veranderen door zich te mengen in hun omgeving via het ontwikkelen van kleuren, strepen, vlekken en patronen die hen voorzien van een natuurlijke camouflage. Maar hoe zit het met het volledig doorzichtig worden? Transparante dieren zijn ook geëvolueerd als reactie op hun omgeving, en verbergen zich letterlijk voor hun prooi in het zicht. Van vlinders tot vissen, kikkers, slakken en meer, de transparantie van de natuur is te vinden in de lucht en in de donkerste en diepste plekken van de zee. Meestal ontstaan bij deze dieren transparante kenmerken als ze jong zijn, en kunnen ze op volwassen leeftijd verdwijnen, maar sommige houden hun transparantie voor het leven. We hebben een lijst voor jullie samengesteld met 10 prachtige transparante dieren die er bijna magische uitzien en doorzichtig zijn.

10. Glasvlinder (Greta Oto)

Glasvlinder (Greta Oto)
Bron: Rene Mensen

De glasvlinder (Greta Oto) is afkomstig uit Midden-Amerika en de vleugels van deze vlinder lijken op een kleurloos glasraam. De uiteinden van de vleugels van deze vlinder hebben wat kleur, maar de rest is transparant.

Door de nanoschaalstructuur van de vleugels weerkaatsen de vleugels van deze vlinder niet zoals je zou denken. Volgens vlinder deskundigen bestaat deze structuur uit een 'chaotische' opstelling van verschillend grote en gevormde pilaarachtige structuren. De vleugels zijn zo effectief dat men zegt dat hun constructie inspiratie kan bieden voor de toekomstige bouw van verblindingsvrije computer- en mobiele-telefoonschermen.

9. Jonge Picasso Doktersvis (Paracanthurus Hepatus)

Picasso Doktersvis (Paracanthurus Hepatus)
Bron: Tewy

Deze vis ziet eruit als iets wat je zou kunnen winnen op de plaatselijke kermis 'vissen' in het 'visvijver' spel, maar het is echt. De transparante jonge Picasso Doktersvis leeft in de wateren rond Nieuw-Zeeland en kan zelfs behoorlijk groot worden, tot 30 cm. De vis is alleen volledig doorzichtig als hij jong is, en ontwikkelt later zijn kenmerkende blauwe en gele tekening.

8. Schildpadkever (Plagiometriona Clavata)

Schildpadkever (Plagiometriona Clavata)
Bron: Judy Gallagher

Deze insecten zijn er in veel verschillende soorten en sommige, zoals de Plagiometriona Clavata uit het oosten en zuiden van de Verenigde Staten, hebben een massief gekleurd interieur omgeven door een doorzichtig omhulsel. Deze kever lijkt op een schildpad op kleine schaal door het omhulsel op de rug en is tussen de 5 en 12 mm lang.

In een tropische omgeving zijn schildpadkevers heel fel gekleurd, zozeer zelfs dat mensen ze gebruiken om sieraden te maken. Deze kevers leven ook op veel plaatsen in het oosten van Noord-Amerika tot aan Iowa en Texas. Als je een tuin hebt met zoete aardappel, argus, kool, maïs of aardbeien, dan heb je dit insect misschien al eens eerder gezien en weet je hoe graag ze planten vernietigen door er op te kauwen.

De schildpadkever heeft veel vreemde gewoontes, waarvan er één zijn uitwerpselen in een paraplu van zijn gesmolten huid boven zich draagt, als camouflage.

7. Leptocephalus

Leptocephalus
Bron: Kils

De Europese paling leeft als volwassene in riviermondingen en rivieren in Europa en zwemt terug naar de Sargassozee rond Bermuda om daar zijn eieren te leggen. Als larve is hij doorzichtig en gebruikt hij de stromingen van de Golfstroom om helemaal terug te keren naar Europa. Omdat het voor roofvissen zo makkelijk kan zijn om deze jonge palingen op hun lange reis te vangen, zijn ze doorzichtig tot ze volwassen zijn. Helaas zijn de aantallen van deze paling de afgelopen 45 jaar gedaald en is het aantal Europese palingen dat daadwerkelijk naar Europa komt met 90% gedaald.

6. Baby Octopus (Octopoda)

Jonge Octopus
Bron: NOAA Ocean Exploration

Een baby octopus is vrij klein en meet niet meer dan 2 cm in doorsnee. Net als andere dieren op deze lijst zijn sommige doorzichtig als ze jong zijn, en krijgen ze een effen kleur als ze volwassen zijn. Verbazingwekkend genoeg zou een jonge octopus elke dag met 5% in gewicht toenemen en snel groeien.

De gewone octopus is in het wild nog maar drie tot vijf jaar oud en de vrouwelijke octopus sterft kort na het uitkomen van haar eitjes. De vader sterft hiervoor, kort na de paring.

5. Doorschijnende Slak (Zospeum Tholussum)

Doorschijnende Slak (Zospeum Tholussum)
Bron: J. Bedek, Alexander M. Weigand

Er zijn een paar verschillende doorschijnende slakken op aarde waarvan er een onlangs is ontdekt die in een diep grottenstelsel in Kroatië leeft, ongeveer 1 km onder de grond. Deze slak behoort tot het geslacht Zospeum en leeft het liefst in een modderige omgeving, in de buurt van stromend water. Men denkt dat ze zich niet zo goed kunnen verplaatsen, en ze kunnen op het bewegende water vertrouwen om zich van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, of ze kunnen een ritje maken met grotere zoogdieren.

4. Transparante Onsterfelijke Kwallen (Turritopsis Nutricula)

Transparante Onsterfelijke Kwallen (Turritopsis Nutricula)
Bron: Tony Wills

Deze prachtige kwallenvissen met vele bereikbare tentakels reizen de hele wereld rond in de ballasttanks van de vrachtschepen. Het is het enige dier op de planeet dat schijnbaar onsterfelijk is en na het bereiken van de volwassenheid weer in een seksueel onrijpe staat kan terugkeren. Deze kwallen hebben ook maar één gat in hun lichaam waardoor ze zowel eten als afval afgeven.

Deze kleine, maar goed gemaakte wezens zouden de meest efficiënte zwemmers in de oceaan zijn, die weinig energie besteden om ver te gaan.

3. Jonge Cowfish (Ostracion Cubicus)

Jonge Cowfish (Ostracion Cubicus)
Bron: Rickard Zerpe

De jonge cowfish leeft voor de kust van Kona, Hawaï en is ook te vinden in andere tropische en gematigde wateren in de Indo-West en Central Pacific. Als hij jong is, wordt deze vis ook wel de transparante boxfish genoemd. Deze vis is niet alleen doorzichtig, maar heeft ook twee korte hoorns boven zijn ogen, wat hem een cartoonachtige en toch boeiende blik geeft. Wanneer de jonge cowfish volwassen wordt, verliest hij zijn doorzichtigheid en kan hij een lichtgroen-grijze kleur krijgen.

2. Spookgarnaal (Cuapetes Tenuipes)

Spookgarnaal (Cuapetes Tenuipes)
Bron: MDC Seamarc Maldives

De goedkope en makkelijk te houden spookgarnaal is een veelvoorkomend schaaldier in veel aquaria. Deze dieren houden je aquarium goed schoon, terwijl ze op zoek gaan naar restjes voedsel op de bodem. Deze garnalen houden van warm tropisch water en kunnen tot twee jaar leven.

1. Vinarmigen (Lophiiformes)

Vinarmigen (Lophiiformes)
Bron: pixabay

Als je je richt op eng uitziende monsters uit de diepte, dan is deze vinarmigen vis iets voor jou. De diepzeevis heeft een enge mond vol met scherp uitziende tanden en grote ogen, en heeft doorzichtige larven. Bij sommige volwassenen zijn de tanden, vinnen en staart ook doorzichtig. Deze vis kan zich zo goed bewegen dat hij een prooi tot twee keer zijn eigen grootte kan doorslikken.