10 Spectaculaire Gloeiende Dieren

Top 10 Lijstjes Dieren

Het vermogen om biochemisch in het donker licht te produceren en uit te zenden heet bioluminescentie. En het is een van de meest fascinerende verschijnselen in de natuur. Hoewel het voor een waarnemer van glow-in-the-dark wezens prachtig is om naar te kijken, wordt bioluminescentie eigenlijk door veel wezens gebruikt als onderdeel van hun overlevings-, verdedigings- en roofstrategieën, want ze gebruiken dit natuurlijke 'koude' licht om hun prooi of partner te lokken of roofdieren af te leiden. Ook de mens heeft, met behulp van de vooruitgang van de wetenschap, de lijst uitgebreid met enkele onwaarschijnlijke wezens. Laten we eens meer te weten komen over zulke gloeiende dieren.

10. Door mensen gemaakte gloeiende dieren

Door mensen gemaakte gloeiende dieren
Wetenschappers hebben de verfijning van de moderne technologie gebruikt om genetische veranderingen aan te brengen in verschillende dieren, zoals; Katten, varkens, schapen, vissen, koeien, enz. en ze tot lichtgevende wezens te maken. Volgens wetenschappers kan dit helpen om dieren met menselijke ziekten te scheppen, zodat die goed bestudeerd kunnen worden. En ook om hun productie te verbeteren, evenals de kwaliteit van de producten die we uit hen verkrijgen, zodat ze betere hulpbronnen voor de menselijke consument kunnen zijn.

Het natuurlijke gloeimechanisme komt van verschillende methoden zoals bioluminescentie, iriscentie, enz. en deze mechanismen inspireren mensen sterk tot het ontwikkelen van baanbrekende uitvindingen, en de gloeiende dieren worden de bron van het natuurlijke koude licht voor wetenschappelijke studies.

9. Vuurvlieg Inktvis

Vuurvlieg Inktvis
Een zeedier dat de act van bioluminescentie van alle andere wezens opzij zet, is de vuurvlieginktvis of fonkelende enope pijlinktvis. Elk jaar wordt voor de kust van Japan waargenomen dat de vuurvlieginktvissen een fascinerende lichtshow geven. Hij gebruikt zijn lichtproducerende organen, fotoforen genoemd; die zenden een diepblauw licht uit dat eenstemmig of in verschillende patronen aan en uit kan flitsen.

Deze roofdieren flitsen het licht om hun prooi te lokken, en ook om partners aan te trekken of hun roofdieren te verwarren over hun gedaante. Men ziet ze samenkomen in de Toyama baai tijdens de maanden maart tot mei, wat hun paartijd is. Veel spinnen en insecten bezitten dit vermogen ook.

8. Schorpioen

Schorpioen
Schorpioenen zijn noch bioluminescent, noch iriserend, en ze gloeien ook niet met behulp van bacteriën. Ze gloeien als ze blootgesteld worden aan ultraviolet licht van bepaalde golflengtes. Ze geven een heldere blauwgroene fluorescentie af onder 'zwart licht' en ook als er voldoende maanlicht is.

Hoewel de werkelijke reden of het nut van deze fluorescentie nog niet bekend is. Maar, wetenschappers beginnen te geloven dat, omdat schorpioenen niet van en zelfs niet van UV licht houden. Waarschijnlijk gebruiken ze dit mechanisme om het lichtniveau te peilen. En zo te bepalen of ze al dan niet naar buiten komen om te jagen. Natuurlijk kunnen er ook andere toepassingen zijn, zoals elkaar herkennen.

7. Zee Saffier

Zee Saffier
De Sapphirina of zeesaffier is een klein, parasitair kreeftachtig diertje of copepode. Piepklein en doorzichtig is dit schepsel dat in het zeemilieu over de hele wereld voorkomt. Deze dieren gloeien niet: ze fonkelen. De reden hierachter zijn de iriserende, kristallen plaatjes binnenin de epidermale cellen, die licht opvangen en terug weerkaatsen. Verschillende soorten geven verschillende kleuren licht af, o.a. goudkleurig, blauw, enz.

Dit lichtschijnsel is alleen bij de mannetjes, die dit waarschijnlijk gebruiken als een manier om de vrouwtjes aan te trekken. Ze lichten op, en binnen een oogwenk zijn ze verdwenen. Ook de meest verbijsterende ervaring ooit creërend voor de toeschouwer.

6. Arachnocampa muggen

Arachnocampa muggen
Ook bekend als de Nieuw-Zeelandse glimworm, is deze schimmelmug een lichtgevend schepsel dat in natte grotten, vochtige bossen en grotten woont. De grotten, waarvan de Waitomo een van de bekendste is, worden geteisterd door deze wormen die een gloeiend bladerdak vormen als ze aan de plafonds of wanden van de grotten kleven, of gloeiwormdraden vormen.

5. Bioluminescente Bacteriën

Bioluminescente Bacteriën
Sommige bacteriën, die leven in het zeemilieu of in de ontbinding of ingewanden van zeedieren, hebben het vermogen licht te produceren. Veel dieren leven in symbiose met deze bacteriën, en gebruiken, in ruil voor onderdak en voeding in hun lichaam, hun bioluminescentie. De hengelvis, bijvoorbeeld, heeft bacteriën in zijn weerhaakachtige escae wonen, die gloeien om met behulp van hun bioluminescentie te geven. Flitsvisjes hebben bacteriën die in de kleine organen onder hun ogen verblijven, terwijl de Hawaiiaanse Bobtail inktvissen onderdak geven aan zulke bacteriën in hun mantels.

4. Clusterwink slak

Clusterwink slak
Terwijl gloeiende slakken bioluminescentie vertonen in de vorm van zwakke flitsen in het kop-voet gebied, is de clusterwinkslak de enige slak die hun schelpen als kleine gloeilampjes laat flikkeren. De spiraalvormige schelpen zenden in flitsen een blauwgroene gloed uit als een vorm van zelfverdediging. Eigenlijk is het de schelp die het licht versterkt en verspreidt, dat uit een enkele papperige plek van het slakkenlichaam wordt geproduceerd. Dit licht schokt het roofdier, en trekt zelfs het roofdier van de slak aan.

3. Cookiecutter haai

Cookiecutter haai
De koeksnijderhaai, die nauwelijks aan de oppervlakte van de zee komt, heeft een unieke manier van eten: hij snijdt koekjesgrote brokken vlees af van de lichaamsdelen van zijn prooi. Het ventrale deel van zijn donkerbruine lichaam is dik met cellen die een koud licht uitstralen. Dit licht combineert met het zwakke licht dat uit de lucht filtert en vervaagt de vertrouwde omtrek van de haai in de zee.

2. Kwallen

Kwallen
Kwallen zijn een ander zeer bekend lichtgevend schepsel. Met behulp van fluorescerende proteïnen, foto-eiwitten en andere bioluminescente proteïnen kan dit glorieuze dier het mooiste onderwater-scenario scheppen, want het zendt een gloed uit zijn verder transparante lichaam. Daarom is het een geliefd dier om tentoon te stellen in openbare aquaria.

1. Vuurvlieg

Vuurvlieg
Er zijn meer dan 2000 soorten vuurvliegjes, die in gematigde en tropische milieus voorkomen. Ze worden ook wel bliksemwantsen genoemd en hebben gespecialiseerde lichtgevende organen onder hun achterlijf. Ze produceren licht van verschillende kleuren, zoals geel, groen, of lichtrood, en zenden het licht in knipperende patronen uit om partners aan te trekken. Het licht is ook een teken van hun onsmakelijke smaak.