10 Pandemieën In De Geschiedenis

De coronaviruspandemie is niet de eerste die de menselijke beschaving treft. Door de geschiedenis heen zijn er talloze pandemieën geweest, andere veel erger dan COVID-19, die het leven hebben gekost aan duizenden, zelfs miljoenen mensen. Sinds de mensen hebben geleerd om te leven in groepen die gemeenschappen vormen waar ze dicht bij elkaar wonen en ook over de zeeën reizen, heeft de wereld talloze ziekten gezien die zich als wildvuur hebben verspreid. Hier zijn 10 pandemieën die de mensen in het verleden hebben geteisterd.

10. Pest van Antoninus plaag - Periode: 165 n.Chr. - 180 n.Chr.

 

Ook bekend als de Pest van Galen, was het een oude pandemie die uitbrak in het Romeinse Rijk, door Azië, alle Romeinse steden in Italië en Griekenland. Uiteindelijk bereikte het onder andere Spanje, Egypte en Noord-Afrika. Op het hoogtepunt van de pandemie doodde het 2.000 mensen per dag. Velen geloven dat het werd veroorzaakt door pokken en mazelen.

9. Zwarte Dood pandemie (Black Death) - Periode: 1342 - 1353

 

Het was de dodelijke pandemie die onder meer in Europa en Azië heerste en waarbij naar schatting 25 miljoen mensen in Europa omkwamen. Naast koorts en rillingen hadden de getroffenen ook bloed en pus die uit de zwellingen over het hele lichaam sijpelden.

8. Pokkenepidemie - Periode: 1870 - 1874

 

Voordat de wereld zich volledig ontdoet van deze afschuwelijke ziekte, veegde het door de continenten, waarbij drie op de tien slachtoffers werden gedood. Degenen die het overleefden, bleven achter met diepe littekens die zelfs in 3000-jarige mummies werden teruggevonden, wat aantoont dat het de oude beschavingen duizenden jaren lang heeft geteisterd. Maar het was in 1870, tijdens de Frans-Pruisische oorlog, dat de pokken zich over de hele wereld verspreidden. Vanuit Europa kwam het via Amerika in Azië terecht en veroorzaakte het wereldwijd 500.000 doden.

7. Cholera-epidemie - Periode: 1817 - 1824

 

De eerste van zeven cholerapandemieën ontstond in 1817 in India. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is cholera een acute diarree infectie die wordt veroorzaakt door de inname van voedsel of water dat besmet is met de bacterie Vibrio cholerae. Drie jaar nadat het zich over heel India verspreidde, bereikte het verschillende landen in Azië. In 1821 werd het door Britse troepen gebracht die vanuit India zelfs naar landen buiten Azië reisden.

6. Russische griep (Flu pandemic) - Periode: oktober 1889 – 1892

 

De eerste moderne grieppandemie, de Russische griep die in St. Petersburg begon, verspreidde zich in Europa en infecteerde zelfs prominente wereldleiders. Na een paar maanden bereikte de griep vrijwel alle delen van de planeet. Naar schatting stierven 1 miljoen mensen aan de Russische griep.

5. Spaanse griep (Spanish flu) -Periode: januari 1918 -december 1920

 

De Spaanse griep van 1918 wordt beschouwd als de dodelijkste in de geschiedenis, die 1/3 van de wereldbevolking besmette en wereldwijd 20 tot 50 miljoen mensen doodde. Het kwam in drie golven. De eerste golf was bijna als de gewone griep en sloeg in het voorjaar van 1918 toe. De tweede golf die in de herfst van hetzelfde jaar verscheen, was dodelijker. Het doodde mensen binnen uren of een paar dagen na het begin van de symptomen. De derde golf die het jaar daarop kwam was net zo dodelijk en voegde meer toe aan het dodental.

4. Hongkonggriep (Hong Kong flu) - Periode: 1968 - 1969

 

De grieppandemie van 1968 werd veroorzaakt door het H3N2-virus. Hoewel het virus relatief minder dodelijk was, was het zeer besmettelijk dat het zich binnen twee weken nadat het in juli 1968 in Hongkong voor het eerst opdook, door heel Zuidoost-Azië verspreidde. In december heeft het virus de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen in Europa bereikt. Het heeft naar schatting een miljoen mensen gedood.

3. HIV/aids-epidemiologie - Startdatum: 1981

 

Het eerste geval van verworven immunodeficiëntiesyndroom (AIDS) werd gemeld in 1981. Sindsdien heeft HIV (Human Immunodeficiency Virus) zich wereldwijd verspreid en heeft het volgens de Centra voor Ziektebeheersing en Preventie meer dan 65 miljoen mensen geïnfecteerd. Er is nog steeds geen bekende genezing voor deze seksueel overdraagbare ziekte, maar er zijn al behandelingen die het virus onder controle houden waardoor mensen langer kunnen leven.

2. SARS-uitbraak - Datum: 16 nov. 2002 – 19 mei 2004

 

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) werd voor het eerst gemeld in Guangdong, China in februari 2003, hoewel deskundigen geloven dat het al in november 2002 in China is begonnen. Na enkele maanden verspreidde het zich over landen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Het besmette 8.098 mensen wereldwijd en doodde 774 mensen. De ziekte veroorzaakte hoge koorts, lichaamspijn en droge hoest, wat in sommige gevallen tot longontsteking leidde.

1. Coronavirus Pandemie (COVID-19) - Datum eerste besmetting: 12 december 2019

 

Het Coronavirus zou zijn ontstaan in Wuhan in China, het virus verspreidde zich in Europa, de rest van Azië, Noord-Amerika en vrijwel elk deel van de wereld binnen enkele maanden nadat het eind 2019 opdook. Het heeft meer dan 2 miljoen mensen getroffen en honderdduizenden mensen wereldwijd gedood.