10 Interessante Beloegawalvis Weetjes (Witte Dolfijn)

Beloega walvissen zijn prachtige Arctische zeezoogdieren die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun opvallende witte huid en prominente voorhoofd.

In de onderstaande lijst zal je leuke weetjes ontdekken over beloega's, wat ze eten, waar ze leven, hoe groot en hoe zwaar ze worden, wat hun gemiddelde draagtijd is en waarom ze soms wel de kanaries van de zee worden genoemd.

10. Wat is een beloega?

 

Beloega
Steve Snodgrass - CC BY 2.0

De beloega, ook wel witte walvis genoemd, is een walvissoort die bekend staat om zijn opvallende witte kleur en opvallend prominente voorhoofd. Ze zijn een van de kleinste walvissoorten en zijn uiterst sociaal. Ze leven, jagen en trekken samen in groepen van enkele individuen tot honderden walvissen. Ze staan ook bekend om hun grote bereik aan vocale geluiden, waardoor ze de bijnaam "kanarie van de zee" kregen.

9. Wat eet een beloega?

 

Sharon Ang - Pixabay

Beloega's zijn opportunistische eters en hebben een gevarieerd dieet dat bestaat uit ongeveer 100 verschillende soorten, voornamelijk op de bodem levende dieren. Zij eten een grote verscheidenheid aan voedsel, waaronder octopus, inktvis, krabben, garnalen, kokkels, slakken, zandwormen en een verscheidenheid aan vis zoals zalm, eulachon, kabeljauw, haring, spiering en platvis.

Beloega's zijn carnivoren en eten geen planten. Hoewel baby beloega's kleine hoeveelheden vis en andere zeedieren kunnen eten, zijn het geen herbivoren en eten ze niet hoofdzakelijk planten.

8. Wat betekent beloega?

 

Beloega betekenis
James Grimmelmann - CC BY 2.0

Beloega verwijst naar een kleine tandwalvis (Delphinapterus leucas) die voornamelijk voorkomt in de Noordelijke IJszee, een bol voorhoofd heeft en een wit lichaam wanneer het dier volwassen is.

7. Waar leven beloega's?

 

Arctische gebied
U.S. Geological Survey - CC0

Beloega's leven hoofdzakelijk in de Arctische gebieden, in gebieden met Arctisch zee-ijs. In de zomer zijn ze vooral te vinden in diepe wateren, met name langs de kusten van Alaska, Noord-Canada, West-Groenland en Noord-Rusland. Ze voeden zich in open water (pelagisch) en op de bodem (benthisch), zowel in ondiep als in diep water. Beloega's zijn aangepast aan het leven in het noordpoolgebied, met anatomische en fysiologische kenmerken die hen onderscheiden van andere walvisachtigen. Ze worden ook vaak gehuisvest in aquaria, dolfinaria en wildparken in Noord-Amerika, Europa en Azië.

6. Hoe groot en hoe zwaar wordt een beloegawalvis?

 

Hoe groot en hoe zwaar wordt een beloegawalvis
Javier Yaya Tur - CC BY 2.0

Beloega's behoren tot de kleinste walvissoorten, met hun lichaamsgrootte tussen die van een dolfijn en een echte walvis. De grootte van een beloegawalvis varieert naargelang het geslacht en de leeftijd. Volwassen mannetjes kunnen tot 5,5 meter lang worden en tot 1600 kg wegen, terwijl volwassen vrouwtjes kleiner zijn en zelden groter worden dan 2 meter. Beloega's zijn gemiddeld 3 meter lang, waarbij de mannetjes gemiddeld 3,4-4,6 meter lang zijn en ongeveer 1500 kg wegen.

5. Hoe oud wordt een beloega?

 

Beloega walvissen
Diliff - CC BY-SA 2.5

Beloega walvissen kunnen tot 50 jaar oud worden, waarbij sommige schattingen suggereren dat ze tot 80 jaar oud kunnen worden. Volgens groeilagen in tanden en andere informatie worden beloega walvissen waarschijnlijk ongeveer 60-70 jaar oud. Uit studies van zowel wilde als zoölogische populaties van beloega's blijkt dat hun gemiddelde levensduur in de orde van 30 tot 35 jaar ligt. Beloega walvissen worden volwassen tussen de leeftijd van 4 en 9 jaar en beginnen dan te paren en hun eigen nakomelingen te produceren.

4. De gemiddelde draagtijd beloega walvissen

 

Beloega draagtijd
Tammy Lo - CC BY 2.0

De gemiddelde draagtijd van beloega's bedraagt 14 tot 16 maanden. De kalveren worden geboren tussen maart en september, afhankelijk van de regio, maar het meeste tussen mei en juli. De gemiddelde zwangerschapsduur bedroeg 475,07±20,4 dagen bij beloega's in gevangenschap. Volgens een studie varieert de draagtijd van ongeveer 435 dagen tot 491 dagen.

Het broeden vindt plaats in het voorjaar en na bijna 15 uur weeën wordt het kalf geboren. Bij de geboorte zijn beloega-kalfjes over het algemeen donkergrijs tot blauw- of bruingrijs, dat na ongeveer een maand donkerder wordt. Ze worden geboren met een lengte van ongeveer 1,6 m en wegen gemiddeld ongeveer 80 kg. Beloega-kalfjes zijn het eerste jaar afhankelijk van borstvoeding, totdat hun tanden doorkomen. Daarna vullen ze hun dieet aan met garnalen en kleine vissen.

3. Beloega's zijn een van de meest vocale van alle walvissen

 

Beloega's zijn een van de meest vocale van alle walvissen
Airam Dato-on - Pexels

Beloega's zijn een van de meest vocale walvissen: er zijn ten minste 11 verschillende vocalisaties gedocumenteerd. De Beloega-stemmen bevatten hoge, resonerende fluiten en piepen, kakelen, miauwen, tjilpen, trillers en andere geluiden. Beloega's gebruiken geluid om onder water te "zien" via een proces dat "echolocatie" wordt genoemd en dat vergelijkbaar is met dat van vleermuizen en sommige grotvogels. Weinig studies hebben de effecten van schepen op zeezoogdieren in het Noordpoolgebied onderzocht, maar beloega's lijken bijzonder gevoelig te zijn voor scheepvaartverkeer. Beloega's gebruiken dezelfde twee overheersende soorten geluiden die door alle tandwalvissen worden gebruikt: fluiten, of smalbandige geluiden, en klikken.

2. Beloega walvissen hebben flexibele nekken

 

Beloega walvissen hebben flexibele nekken
Brian Gratwicke - CC BY 2.0

Beloega's gebruiken hun flexibele nek om hun kop te draaien en op en neer te bewegen. In tegenstelling tot andere walvissen en dolfijnen zijn hun nekwervels niet vergroeid, zodat zij kunnen knikken en hun kop van links naar rechts kunnen bewegen. Deze aanpassing maakt manoeuvreren in ondiep water mogelijk om te jagen en te ontsnappen aan roofdieren. Beloega's hebben een ruggengraat in plaats van een rugvin, waardoor zij zich ook gemakkelijker in ondiep water kunnen bewegen.

1. Bedreigingen voor beloega walvissen

 

Bedreigingen voor beloega walvissen
Melissa - Pixabay

Beloega's worden door de rode lijst van de IUCN als kwetsbaar beschouwd, en hun populatie neemt af als gevolg van een aantal bedreigingen. Beloega's leven bij voorkeur in kustwateren en worden bedreigd door menselijke vervuiling en het risico om in visnetten verstrikt te raken. Andere bedreigingen voor beloega's zijn verlies of achteruitgang van habitats, vermindering van prooidieren, ziekteverwekkers en veranderingen in de geluids- en fysieke habitat in verband met bouwprojecten. Scheepsverkeer heeft een negatief effect op beloega's door gedragsstoornissen, akoestische maskeringen, verontreiniging en scheepsaanvaringen. Het stemgeluid van beloega's neemt af in reactie op scheepvaartverkeer, wat erop wijst dat ze het schip vermijden of hun stemgeluid verminderen in reactie op het scheepvaartverkeer.